Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Спадът на пазарите е по-вероятен, отколкото бурният им растеж

Николай Ваньов, финансист, Бизнес старт, 07.09.2017

Спад на пазарите е вероятен. Нека кажем, че такъв е по-вероятен, отколкото да видим още един период на бурен ръст.

Това коментира в ефира на сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев финансистът Николай Ваньов.

„Със сигурност не е разумно да предполагаме, че ще се случи срив. Но въпреки нашите разумни или не предположения, това понякога се случва – видяхме го през последната криза“, каза той.

„Пазарите, особено капиталовите такива, стоят на оценки, които за много инвеститори изглеждат като ще почти нереално, защото огънят на техния ръст бива хранен постоянно от свободната ликвидност. В света има такова количество предлагани пари, каквото не е имало никога“, посочи финансистът.

„Нормално е тези пари на първо място да се канализират към капиталовите и кредитните пазари, въобще към пазарите на финансови активи и инструменти, като това води до един ръст. Друг е въпросът каква е устойчивостта на този ръст“, добави той.

„Според мен сега е голямата роля на централните банки. Те трябва, ще, а и дори започват да изтеглят ликвидност от пазара, като тяхната роля е да го направят по начин, по който да не шокират пазара“, акцентира Ваньов.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт