Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Способен ли е Тръмп да повлияе на цените на петрола

Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация, Бизнес старт, 25.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Както знаете, декретите на Тръмп се изписват, както се казва, „на коляно“ и в последния момент. Обикновено те се обжалват, като вероятно и този (става въпрос за намеренията на американският президент, предвиждащи вдигане на мораториума за добив на петрол по Източното крайбрежие на САЩ и Аляска – бел.ред.) ще бъде обжалван от екоорганизациите.

Това каза в предаването „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

„Това, кoето може да кажем, е, че към настоящия момент не виждам как евентуалното разрешаване на offshore добива би имало някакво отражение върху пазара. Вероятно може да има някакво моментно понижаване на цената поради по-големите количества, но дори и да се усети някакъв ефект, то най-вероятно той ще бъде след няколко месеца, когато реално видим колко се добива и колко може да се добива“, добави той.

„Трябва да изчакаме, за да видим каква ще е себестойността на добива. Към настоящия момент при offshore добив един барел излиза около $55-57. Това към момента не е особено рентабилно, особено при този низходящ тренд на цените. Може би, ако тази себестойност стигне около $40 за барел, каквато и сега има в някои кладенци, тогава вече можем да имаме сериозни опасения за едни по-ниски цени“, коментира гостът в студиото.

Целият разговор - във видеото по-долу:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт