Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Тол таксите няма да създадат риск от загуба на товаропотоци

Георги Минчев от Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика в Бизнес старт, 30.08.2016

Георги Минчев от Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Минчев от Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма риск да изгубим съществуващи товаропотоци с въвеждането на тол таксите, стига да не се опитаме да натоварим прекалено транспортните предприятия. Това каза Георги Минчев от Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика в ефира на "Бизнес старт" с Йоанна Николова по Bloomberg TV Bulgaria. Според него липсва цялостен план и подробен алгоритъм за начина, по който ще бъде въведена системата. 

Минчев коментира и причините за трайния спад в сектора на товарните превози. По думите му той от една страна се дължи на кризите около нас, санкциите срещу Русия и факта, че кризата от 2008 се преодоля трудно, а от друга - на чисто вътрешни предпоставки.

"Нямаме производство, секторът на услугите продължава да се развива, но материалното производство относително намалява. Макар да има някои положителни тенденции и нови предприятия, те нямат потенциала и капацитета да задвижат икономиката", обясни експертът. 

Минчев обяви още, че транспортната ни инфраструктура е останала съществено недофинансирана. "Не положихме усилия да намерим допълнителни източници на финансиране, това по оперативните програми остана като локално изпълнение. Инвестициите са налице, но възвръщаемостта на капиталовите средства е ниска и ще продължава да е такава, а инфраструктурата не е достатъчно натоварена", допълни той. 

Според него има няколко мерки, които трябва да се вземат в тази посока. Едната е всичко, което до момента е изградено, да се обвърже в единна мрежа, а другата - да се изгради собствен промишлен потенциал и работеща административна шапка за управлението и организацията на процесите. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Бизнес старт