Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Бизнес и социално предприемачество - незадължително, но полезно съчетание

Цветан Лъжански, предприемач, Бизнес среща, 21.02.2018

Наемането на мениджърски екип е процес на израстване на хората, които се занимават с бизнес. Това каза предприемачът Цветан Лъжански в ефира на „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

„Ако собственикът израства в съзнанието си и осъзнава, че не може винаги да отговоря за всичко, той работи много добре с наети хора, понеже трябва да се отпусне част от властта. Ако човек се освободи от мисловните си модели, може да прави това. Обикновено хората държат властта на всяка цена, защото имат чувство за несигурност или просто искат да изпъкнат“.

Според него няма универсална рецепта, но има много добри и успешни примери и в едната, и в другата посока.

„Ако трябва една компания да се разрастне много, е неминуемо да се привличат външни хора. Иначе нейният ръст е ограничен до ръста на собственика, т.е. колкото той израстне, толкова може да израстне компанията“.

Що се отнася до социалното предприемачество, Лъжански каза, че работи по два проекта, на които отделя 50% от заетото си време.

„Първият проект е „Заедно в час“. Това е вече голяма организация, която обучава добри, млади българи със сериозни качества в учителската професия и ги праща в най-бедни училища в страната, където те се явяват като будители“.

По думите му вторият проект е сайт за онкоболни, който ще бъде пуснат скоро.

„Това е медийна платформа с пълна информация, която човек, диагностициран с рак, може да намери – видове рак, какво се прави, какво е лечението, в кои болници, как да се храни. Вътре има интервюта с най-водещите онколози в България. Имаме и секция „Нашите герои“ с хора, които в момента се борят или са се преборили с рака и които споделят какво им е помогнало. Имаме интервюта и с психолози“.

Това е една пълна помощ, която я няма на централизирано място, допълни предприемачът.

„Да имаш друг бизнес, когато се занимаваш със социално предприемачество помага, но не е задължително да го има“, посочи още Лъжански.

Вижте видеото.

Последни новини
Още от Бизнес среща