Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

95% от франчайз компаниите успяват и в България

Гена Събева в Бизнес среща, 13.02.2018

95% от франчайз компаниите успяват, а 90% от стартиращите нови бизнеси фалират в рамките на 5 години. Това каза Гена Събева, собственик на франчайз веригата ВИТ - Борсата за матраци и председател на Асоциацията на интериорните дизайнери в България, в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Таня Кръстева.

Имам голям усет към пазара и продавайки мебели от 1995-1996 година забелязах, че имам специално отношение към матраците, сподели събеседничката. 

"Ние бяхме първите, които съблякохме матрака и позволихме той да се пробва. Ние сме пионери в това да съберем на едно място всички модели и марки матраци и да предложим една консултантска услуга".

На въпроса как се стигна до идеята за превръщане на бизнеса с матраци във франчайзингова верига събеседничката каза: "През 2006 станах франчайз партньор на немска марка за цялостно обзавеждане на дома в поне 15-20 стила. Една много интересна концепция - подбрани са всички текстили и мебели, за да бъда улеснен търговеца да сложи подходящите мебели в пространството, без да се налага преди това да е учил интериорен дизайн". 

През 2009, когато всички говориха, че България е в дълбока криза, допълни Събева, "ние направихме борсата за матраци и раздадохме 10 000 листовки на едно изложение. При нас се нареди опашка - нещо, което на мен, в 20-годишната ми практика, не ми се бе случвало".

"Тогава разбрах, че когато правиш нещо правилно, не е нужно да влагаш безкрайно много усилия, за да го рекламираш". 

Когато направиш един успешен проект, ти се иска да го повториш, сподели гостенката . "И в рамките на 6 месеца направих още 2 обекта  в София. Но на мен, като човек, ми е доста трудно да менажирам хора, да им казвам кога и как да ходят на работа. Прецених, че, или трябва намеря друг човек, който да се занимава с това, или да приложа друг подход".

"За това избрах да предложа тези два съществуващи обекта на хора, които биха могли да ги менажират чрез фрайчайз и започнах да разписвам процедурите, по които да бъдат продавани продуктите. Това никак не е лесно, защото в България франчайзингът е нещо, което е съвършено непознато. Няма го и в законодателството, не е ясно какво се случва. Включително и адвокатите не бяха много наясно". 

Какви са предизвикателствата при развитието на франчайз верига в България? Защо интериорният дизайнер не е консултант по покупка на мебели?

Вижте повече във видеото. 

Последни новини
Още от Бизнес среща