Чиста енергия

Сряда, 21:00 часа
Водещ: Вероника Денизова

Реформите в енергийния пазар в Европа ще направят зелените проекти международни

Марияна Янева, заместник-председател на Асоциация за производство, съхранение и търговия на електроенергия

21:35 | 22 май 2024
Обновен: 06:31 | 23 май 2024
Автор: Павел Велев

В договорите за дългосрочно изкупуване на зелена енергия в нашия регион все по-често се отчитат международни сделки, които пресичат границите на повече от една държава. В България има ресурси на слънце и вятър, които стоят в основата на проектите, които се реализират, заяви Марияна Янева, заместник-председател на Асоциация за производство, съхранение и търговия на електроенергия, в предаването в „Чиста енергия“ с водеща Вероника Денизова.

Относно реформите на енергийния пазар в Европа експертът коментира, че те ще подобрят пазарната рамка за развитие на проекти за възобновяема енергия чрез PPA и CVD договорите – договори за дългосрочно изкупуване на зелена енергия, при които двете страни се договарят за риска от цената, така че да е приемлива и за двете страни и да има предвидимост и сигурност на енергийните доставки.

“Тези сделки могат да бъдат сключвани, така че проекти, които се реализират в България, да продават енергията си в Германия или в друга европейска страна”

Най-важните елементи в преговорния процес са дали се цели по-ниска цена или да се управлява риска от балансиране и разходите, свързани с това, как количеството енергия, което ще се изкупи влиза в общото потребление на компанията – дали е по-голям или по-малък процент.

Относно времевите рамки на договорите, Янева коментира, че в нашия регион са по-краткосрочни, но има и компании, които сключват договор за 10 години и повече. Компаниите, които сега навлизат в сектора предпочитат краткосрочни срокове – 3-5 години.

„Пазарът на зелена енергия в югоизточна Европа е още в началото“.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Чиста енергия" може да гледате тук