Икономиката на Германия ще се забави рязко, прогнозира Бундесбанк

Бизнес доверието в страната стигна шест-месечно дъно

15:20 | 25 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическият растеж на Германия вероятно ще се забави рязко през четвъртото тримесечие на годината, тъй като индустрията продължава да страда от проблеми с доставките, а търсенето на услуги намалява, се казва в редовния месечен доклад на Бундесбанк в понеделник, предаде "Ройтерс".

Най-голямата европейска икономика процъфтя през лятото, но неочакваните затруднения във веригата на доставки сега възпират огромния й сектор за производство на автомобили, докато по-високите енергийни разходи и постоянните опасения относно пандемията могат да засегнат настроенията на потребителите, твърдят икономисти.

„Ръстът вероятно ще се забави значително през текущото тримесечие“, каза Бундесбанк, като добави, че ръстът за цялата година вероятно ще бъде „значително“ под прогнозата от 3,7% през юни.

„Силният импулс в сектора на услугите вероятно ще намалее значително“, казаха от банката. "Производственият сектор вероятно ще продължи да страда от проблеми с доставките."

Подчертавайки опасенията на централната банка, институтът Ifo по-рано в понеделник каза, че бизнес доверието е спаднала за четвърти пореден месец през октомври.

Автомобилният сектор е особено силно засегнат от недостига на полупроводници, проблем, който може да продължи и през следващата година, като се отрази на растежа за месеци напред.

Проблемите обаче се дължат изцяло на доставките, тъй като индустриалните поръчки остават стабилни, което води до "изключително висока" разлика между търсенето и производството, добави Бундесбанк.

Вероятно е и услугите да пострадат, тъй като някои мерки, свързани с пандемията, ще останат в сила, особено след като процентът на заразени с коронавирус продължава да се изкачва на предишни нива, които в миналото са били причина за налагане на ограничения.

Бундесбанк добави, че тези проблеми с доставките, заедно с по-високите цени на енергията и отмяната на намаляването на данъка върху добавената стойност ще продължат да повишават потребителските цени, което е повторение на предишните й предупреждения.

„Като цяло темпът на инфлация вероятно ще продължи да се покачва за момента, преди постепенно да спадне през следващата година“, се казва в доклада. 

Спад на бизнес доверието

Бизнес доверието в Германия поема пореден удар през октомври, след като проблемите с международните доставки възпрепятстват инерцията в насочената върху производство икономиката, предава Bloomberg.

Показателят за бизнес доверието на базирания в Мюнхен институт Ifo се понижава за четвърти пореден месец и то по-рязко от прогнозите на икономистите. На ниво от 97,7 пункта в момента индексът е на най-ниското си равнище от шест месеца, а очакванията са спадът да продължи.

Данните показват нарастващите предизвикателства пред германските компании, които са особено силно изложени на прекъсвания в доставките предвид зависимостта на страната от индустрията. Последните бизнес проучвания предполагат, че слабостта започва да се разпространява и сред услугите, тъй като потребителите се притесняват от бързо растящите цени.

 Допълнителна несигурност произлиза от продължаващите разговори за коалиционно правителство след изборите през септември. Социалдемократите, Зелените и либералните Свободни демократи търсят обща база на преговори, но остава отворен въпросът колко приятелски настроено ще е новото правителство към бизнеса.

"Проблемите с доставките създават главоболия за компаниите“, каза председателят на Ifo Клеменс Фюст в изявление. „Използването на капацитета в производството намалява. Прътът в колелата на германската икономика пречи на възстановяването“, посочва той.

Водещите икономически институти на Германия вече понижиха общата си прогноза за растежа за 2021 г. на най-голямата европейска икономика, твърдейки, че проблемите с доставките ще отложат голяма част от възстановяването за следващата година. Макар че преди очакваха производството да достигне предкризисните си нива към края на 2021 г., прогнозите им в момента са това да се случи следващата пролет.