Пластмасата ще изпревари въглищата по емисии на парникови газове до 2030 г.

Пластмасовата индустрия отделя най-малко 232 милиона тона парникови газове всяка година през целия си жизнен цикъл

07:56 | 25 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Въглеродно интензивното производство на пластмаса се развива с такива темпове, че ще отделя повече парникови газове, отколкото електроцентралите на въглища през това десетилетие, което подбива глобалните усилия за справяне с изменението на климата, се казва в доклад, публикуван миналата седмица.

Докладът на Bennington College и Beyond Plastics прогнозира, че пластмасовата индустрия отделя най-малко 232 милиона тона парникови газове всяка година през целия си жизнен цикъл - от сондажите за нефт и газ за гориво за съоръженията до изгарянето на пластмасови отпадъци. Това е еквивалент на 116 електроцентрали на въглища.

„Мащабът на емисиите на парникови газове от пластмасовата индустрия е зашеметяващ, но е също толкова тревожно, че малко хора в правителството или в бизнес общността дори говорят за това“, каза Джудит Енк, бивш регионален администратор на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ и президент на Beyond Plastics, пред "Ройтерс".

Освен това докладът установи, че нефтохимическите съоръжения са склонни да бъдат концентрирани в до голяма степен общности с ниски доходи и малцинствени общности, където се случва 90% от замърсяването. 

С поне още десетина завода за производство на пластмаса в процес на изграждане и още 15 планирани само в САЩ, произтичащите от това емисии ще подкопаят всички печалби, постигнати от постепенното спиране на въглищната енергия и преминаването към повече възобновяема енергия, каза Енк.

В доклада се казва също, че САЩ вероятно са подценили емисиите и замърсяването на въздуха, свързани с различни етапи от производството на пластмаси и износа на пластмасови отпадъци. Това е така, защото американските разпоредби не изискват от пластмасовата индустрия да ги докладва и никоя федерална агенция не ги проследява, заяви авторът на доклада Джим Валет от изследователската група Material Research.

Говорителят на Асоциацията на пластмасовата промишленост Джордж О'Конър каза в изявление, че докладът „подбира данни“ и посочи други проучвания, които установяват, че пластмасата всъщност води до по-ниски въглеродни емисии поради по-малкото си тегло и издръжливост в сравнение с алтернативи като стъкло и хартия.

Енк каза, че докладът се основава на данни от федерални агенции, включително Агенцията за опазване на околната среда и Министерството на търговията, които се основават на данни от пластмасовата индустрия. Тя призна, че пластмасата е лека и издръжлива, но добави, че изчисленията на индустрията пренебрегват други фактори, които увеличават емисиите.