Железопътната мрежа на Русия изнемогва от китайските стоки

Глобалните забавяния на корабоплаването увеличават привлекателността на железопътните маршрути в Русия

07:31 | 20 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Експлозивният ръст на разходите за морски транспорт кара китайските производители да изпращат повече стоки в Европа с железопътен транспорт през Русия, но увеличеното търсене създава задръствания и натоварва капацитета на мрежата, пише "Ройтерс".

Тъй като държавите трескаво попълват запасите си и изнасят готови стоки, докато се възстановяват от пандемията, глобалните морски пристанища са претрупани от товари, превръщайки железопътния транспорт в привлекателна алтернатива.

Държавният монополист „Российские железные дороги“ заяви, че общият контейнерен трафик, преминаващ през Русия, е скочил с 40% през първите девет месеца на 2021 г. до 782 000 TEU (единица еквивалент на двадесет футов контейнер) и може да достигне рекордните 1 милион TEU тази година.

"В началото на годината разходите за изпращане на стоки в контейнери по железопътен транспорт между Азия и Европа бяха два пъти по-ниски, отколкото по море. Сега те са 3,5 пъти по-ниски", заявиха от железопътната компания.

По-голямата част от ръста е дошъл по маршрута Китай-Русия-Европа, където обемите на транзит през първите девет месеца са нараснали с 47% до 568 700 TEU.

Но транспортните оператори и анализаторите казват, че бързият растеж е разкрил инфраструктурни проблеми, които биха могли да ограничат значително транзитните потоци.

Те включват недостиг на персонал - включително мениджъри и оператори на кранове - и вагони, каза Алексей Безбородов, ръководител на Infraproject, консултантска компания, която анализира данни и тенденции в транспорта и инфраструктурата.

„Никой не вярваше в толкова рязко увеличаване на транзитния трафик преди пандемията и никой не беше готов за това“, каза той.

Транспортно-логистичната група Delo каза, че товарните потоци са ограничени от ниския капацитет по главните железопътни линии и задръствания в близост до пристанищата и граничните контролно-пропускателни пунктове. 

Друг източник говори за бюрократични закъснения и технически проблеми на граничните пунктове, където трябва да се прехвърлят контейнери от един влак в друг поради различия в габарита на коловоза.

Дългосрочен план

Правителството е определило дългосрочен план за увеличаване на железопътния капацитет. През 2018 г. президентът Владимир Путин разпореди да се увеличи транзитния контейнерен превоз до 1,7 милиона TEU до 2024 г., което е четирикратно увеличение спрямо нивата от 2017 г. 

Проект за транспортна стратегия, видян от "Ройтерс", предвижда потоците да нараснат до 3,7 милиона TEU до 2035 г., което увеличава дела на Русия в товарния трафик между Азия и Европа до 15% от 4%.

За постигането на тези цели руските железници инвестират 200 милиарда рубли (2,8 милиарда долара) от 2019 г. до 2024 г. в своя проект „ТрансСиб за 7 дни“, който има за цел да намали времето за транзит на товари от източните към западните граници на най-голямата страна в света до седмица, в сравнение с обичайните 11-14 дни.

Това е част от по-голям проект на стойност над 700 милиарда рубли, който руските железници и правителството финансират от 2013 г., насочен към увеличаване на износа на въглища, метали и други стоки за азиатските страни чрез разширяване на линиите BAM и ТрансСиб, които преминават през Сибир.

Тези пари се изразходват за допълнителни коловози, необходими за заобикаляне на бавно движещи се или насрещни влакове, за изграждане и увеличаване на капацитета на гарите и за укрепване на електроснабдяването, обяснява монополната компания.

В изявление в отговор на въпроси на "Ройтерс" транспортният оператор Delo приветства инвестициите. "Но по обективни и субективни причини прилагането на тези мерки не се извършва толкова бързо, колкото бихме искали", каза представител на компанията.