Китайският износ се повишава въпреки енергийната криза

Износът на Китай е двигател за възстановяването на икономиката от пандемията, като помага за компенсиране на слабите вътрешни разходи

16:30 | 13 октомври 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През септември китайският износ се повиши до нов месечен рекорд. Силното търсене преди празниците в края на годината и повишаването на цените надвишиха ефекта от недостига на електроенергия в цялата страна, пише Bloomberg.

Според данни на Главната митническа администрация през септември износът се е увеличил с 28,1% в доларово изражение спрямо миналата година, за да достигне максимума от 305,7 млрд. долара.

Китайски износ

Износът на Китай е двигател за възстановяването на икономиката от пандемията, като помага за компенсиране на слабите вътрешни разходи. Търсенето на китайските стоки остана силно преди началото на „Златната седмица“, която започна на 1-ви октомври и е национален празник в Китай. Купувачите увеличиха поръчките си преди традиционния сезон за пазаруване в края на годината.

Данните за търговията отразяват „продължаващата сила от глобалното търсене на китайски стоки. От друга страна вътрешната икономика се забави повече от очакваното“, заявявя в интервю за Bloomberg Jian Chang, китайският главен икономист в Barclays Plc.

Икономистите от Nomura Holdings Inc. също са посочили повишаването на цените като причина за рекордния износ. Според техни изчисления по-високите цени на промишлените продукти може да са допринесли с повече от 5% за скока в растежа на износа.

Износителите обаче са изправени пред множество предизвикателства поради високите транспортни разходи, цените на суровините, недостига на електроенергия и наложените ограничения. Говорителят на митническия отдел Ли Куйвен заявява, че ръстът на търговията през четвъртото тримесечие може да се забави поради по-високата база за сравнение от преди година и логистичните проблеми.

Какво казват икономистите в Bloomberg

Ръстът в износа за втори пореден месец в Китай показва, че външното търсене подпомага икономиката. Това обаче едва ли ще бъде достатъчно, за да компенсира натискът надолу, причинен от недостига на енергия и напрежението  в сектора на имотите, което засилва забавянето на растежа, смята Дейвид Ку, китайски икономист.

Миналия месец се очакваше растежът на износа да се забави, след като прекъсването на електрозахранването принуди фабриките в няколко провинции да затворят. От предприятията за производство на пещи за топене на алуминий до производители на текстил и заводи за преработка на соя, им е било наредено да ограничат дейността си или да затворят напълно. Отчасти поради недостига на въглища и високите цени.

Глобалният апетит за китайски стоки може да започне да намалява, след като купувачите предварително вече са направили коледните си поръчки. Индексите, проследяващи нови поръчки за износ, както в официалния индекс на мениджърите по покупките, така и в Caixin PMI, бележат спад допълнително през септември.