Мутациите ще наложат създаване на нова формула за ваксината срещу Covid-19

Новите мутации ще наложат създаването на нова формула, казва изпълнителният директор на BioNtech

15:31 | 3 октомври 2021
Автор: Веселин Николов
Мутациите ще наложат създаване на нова формула за ваксината срещу Covid-19

През 2022 г. ще е необходима нова ваксина срещу Covid-19 с нова формула, която да предпазва от бъдещи мутации. Това е обявил изпълнителният директор на BioNTech SE, германската компания, разработила първата ваксина срещу Covid-19,  предава Bloomberg.

Угур Сахин, съосновател и главен изпълнителен директор на BioNtech, казва пред Financial Times, че настоящите мутации на Covid-19 не са достатъчно различни, за да преодолеят настоящите ваксинации. Бъдещите щамове обаче може и да успеят да надделеят над бустерните дози и имунната защита на организма.

„Тази година нова ваксина е напълно ненужна, но до средата на следващата година ситуацията може да е различна“, казва Сахин. "Това е непрекъсната еволюция и тази еволюция току -що започна."

BioNTech си партнира с американския фармацевтичен гигант Pfizer Inc., за да разработи своята ваксина срещу Covid-19. Миналия месец компаниите предоставиха на регулаторните органи на САЩ първоначални данни за употребата на ваксината при деца на възраст от 5 до 11 години.