Повечето граждани в богатите нации подкрепят индивидуалните действия в областта на климата

Младите хора са по-склонни да се тревожат за изменението на климата, отколкото по-възрастните

09:48 | 15 септември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Мнозинството от гражданите в Северна Америка, Европа и Азия не са твърде уверени, че международната общност ще успее да се справи с изменението на климата, но са готови да направят промени в собствения си живот, за да забавят глобалното затопляне, пише Bloomberg.

Проучване на изследователския център Pew показва, че около 80% от гражданите в 17 развити икономики като САЩ, Великобритания, Германия, Сингапур и Южна Корея са готови да направят някои промени в начина си на живот и работа. За разлика от тях, 52% заявиха, че не са твърде убедени или сигурни, че страните ще могат да се справят с последиците от изменението на климата. Анкетираните определят мерките, предприети от Европейския съюз и ООН, като добри. Страни като САЩ и Китай имат лоши оценки.

Докладът е публикуван два месеца по-рано преди глобалните лидери да се съберат в Глазгоу за Конференцията на ООН за изменението на климата, която е известна още с името COP26. Очаква се страните да предприемат по-амбициозни мерки за значително намаляване на емисиите на парникови газове, за да спрат глобалното затопляне от сегашния му път от 3 °C до края на века.

Гражданите са по-загрижени, че изменението на климата ще ги засегне лично, отколкото са били през 2015 г., когато международната общност подписа Парижкото споразумение, за да предприеме стъпки за поддържане на глобалното затопляне под 2 ° C и близо до 1,5 ° C.

След анкетираните страни Германия е най-притеснена от климатичните промени. Броят на хората, които споделят, че са „много загрижени“ и че в един момент измението на климата ще им навреди, се е увеличил с 19% спрямо 2015 г. Проучването е проведено между 1 февруари и 26 май преди опустошителните наводнения да отнемат живота на над 240 хора в западната част на страната.

Мнозинството от гражданите заявиха, че са „донякъде“ или „много“ загрижени за това как глобалното затопляне ще повлияе на живота им дори в страни, които в миналото не са предприемали действия относно климатичните промени. Само в Швеция около 56% от анкетираните са заявили, че не са твърде притеснени относно изменението на климата. В Япония броят на „много притеснените“ хора е спаднал с 8% спрямо 2015 г.

Младите хора са по-склонни да се тревожат за изменението на климата, отколкото по-възрастните, като разликите достигат 40% в Швеция и 31% в Нова Зеландия. По същия начин жените са по-загрижени от мъжете, че глобалното затопляне ще им навреди лично.

Проучването, проведено чрез телефонни интервюта с 18 850 души, показва, че гражданите имат смесени възгледи за икономическото въздействие на действията, предприети за борба с изменението на климата.Около 31% във всичките 17 изследвани държави заявяват, че тези действия ще бъдат добри за икономиката, 24% смятат, че най -вече ще й навредят, а 39% са на мнение, че няма да имат икономическо въздействие.