Унгария планира продажба на облигации, за да покрие забавеното финансиране от ЕС

Страната може да продаде 10-годишните и 30-годишните облигации в долари

17:15 | 13 септември 2021
Обновен: 18:06 | 13 септември 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Унгария планира да предложи редица облигации в долари и евро, за да укрепи бюджета си, тъй като е изправена пред потенциално забавяне на достъпа до фондовете на Европейския съюз поради вражда с блока  заради демократичните ценности.

Страната може да продаде 10-годишните и 30-годишните облигации в долари, а също или седем и/или 20-годишни облигации в евро, според лице, запознато с въпроса, което поиска да не бъде идентифицирано, защото те не са упълномощени да говорят за това. Унгарската Агенция за управление на дълга в понеделник увеличи лимита за заеми в чуждестранна валута за 2021 г. до 4,5 милиарда евро (5,3 милиарда долара) от 644 милиарда форинта (2,2 милиарда долара).

"Планът за емитиране на няколко облигации, както в евро, така и в долари едновременно, е доста смел, но предвид състоянието на пазара, емисията ще бъде успешна", казва Антон Хаузер, управител на фонда Erste Asset Management от Виена.

Нарастването на емисиите идва, когато спредовете по доларовия и евро дълга се задържат близо до най -ниските нива за повече от десетилетие, като най-големите централни банки в света продължават да оказват подкрепа, защото се тревожат за стабилността на световната икономика. Унгарските облигации в твърда валута се представиха по-слабо от аналозите на развиващите се пазари тази година, тъй  като загубиха 2% в доларово изражение, а пазарът нарасна с 0,1%, според индекс на Bloomberg.

Унгария все още няма достъп до милиардите евро в пандемичните фондове на ЕС поради противопоставянето между премиера Виктор Орбан и изпълнителната власт на блока. ЕС заявява, че е загрижен от непоследователните усилия на Унгария в борбата с корупцията, докато правителството в Будапеща твърди, че законът срещу LGBTQ, който е част от кампанията за преизбиране на Орбан, е истинската причина за забавянето.

Орбан ще участва в парламентарни избори, които най-вероятно ще се проведат през април 2022 година. Това може да е най-оспорваният вот в страната, откакто той се върна на власт през 2010 г.

Унгария възложи на BNP Paribas SA, Citigroup Inc., Goldman Sachs Group Inc. и JPMorgan Chase & Co. да организират продажбата на облигации. Последната емисия на страната на европейския пазар беше през ноември, като тя не е емитирала дългови книжа в долари от 2014 г.