ОАЕ искат 10% от заетите в частния сектор да са граждани на емирствата

ОАЕ ще похарчат 6,5 милиарда долара за увеличаване на работните места

16:33 | 12 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Компаниите от частния сектор в ОАЕ ще трябва да запълнят 10% от позициите си с граждани на страната в рамките на пет години, заявиха ОАЕ в неделя, обявявайки своя пореден транш от икономически реформи.

Като част от мерките за стимулиране на частния сектор, докато диверсифицира икономиката си в опит да намали зависимостта от приходите от въглеводороди, държавата от Персийския залив заяви, че ще похарчи 6,53 милиарда долара, за да привлече гражданите си към 75 000 работни места в частния сектор до 2026 г.

Стимулите ще включват бонуси към заплатите, безвъзмездни средства за обучение, пенсионни субсидии и детски надбавки за граждани, работещи в частния сектор.

Богатите на петрол държави от Персийския залив като ОАЕ традиционно разчитат на емигранти за квалифицирана и евтина работна ръка, докато гражданите им до голяма степен са работили на държавни работни места.

Но след шока от цените на петрола през 2014-2015 г. те все повече насърчават гражданите си да работят в частния сектор, вместо да бъдат на държавна заплата.

Целта 10% от работниците в частния сектор да бъдат граждани ще започне с цел от 2% през първата година.

Правителството също така заяви, че иска 10 000 граждани на страната да бъдат заети като здравни работници след пет години. Исторически ОАЕ са набирали повечето си здравен персонал от страни като Филипините и Индия.

Други разпоредби включват предоставяне на специален отпуск и 50% от заплатата им за 6-12 месеца на заетите в държавния сектор за стартиране на техен собствен бизнес. 

Инициативите са част от петдесет нови икономически проекта, които ОАЕ обявяват този месец, за да повишат своята конкурентоспособност.

Регионалният център за бизнес и туризъм започна мерки през последната година за привличане на инвестиции и чуждестранни емигранти, за да помогне на икономиката да се възстанови от последиците от пандемията от COVID-19.

Някои от тях включват либерализиране на законите за съжителството преди брака, законите за алкохола и личния статус.

Промените идват на фона на засилващото се икономическо съперничество със Саудитска Арабия за позицията на най-голям търговски и бизнес център в региона.

Миналата седмица ОАЕ заяви, че иска да привлече 150 милиарда долара преки чуждестранни инвестиции за девет години и въведе по-гъвкави категории визи за привличане на жители и квалифицирани работници.

„Винаги е бил трудно да се балансира създаването на стимули за имигранти да се преместят в ОАЕ и да останат за дълго време, като същевременно се създава добра заетост за гражданите на страната“, каза Хаснайн Малик, ръководител на капиталвоте стратегии в Tellimer.

„Всичко, което повишава общите оперативни разходи на компаниите с чужда собственост, намалява конкурентоспособността на ОАЕ“, каза той, коментирайки новите мерки на частния сектор.

Безработицата се е повишила до 5% през 2020 г. от 2,2% година по-рано, според последните оценки на Световната банка.