Опашки, скок на цените и липса на персонал: как започва новата ера в Афганистан

Талибаните заявиха, че искат функционираща финансова система, но няма идея как ще предоставят средства за поддържането й

08:33 | 2 септември 2021
Обновен: 08:34 | 2 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докато в Кабул започваше новата ера на управлението на талибаните, дългите опашки извън банките и покачващите се цени на базарите подчертаха ежедневните притеснения, пред които е изправено населението му след грандиозното завземане на града преди две седмици, разказва "Ройтерс".

За талибаните нарастващите икономически трудности се очертават като най-голямото им предизвикателство, като потъващата валута и нарастващата инфлация добавят още проблеми за страната, в която повече от една трета от населението живее с по-малко от 2 долара на ден.

Дори за сравнително заможните хора, тъй като много офиси и магазини все още са затворени, а заплатите не се изплащат от седмици, ежедневната борба за поставяне на храна на масата се превърна в огромна грижа.

"Сега всичко е скъпо, цените се покачват всеки ден", каза Зелгай от Кабул, който споделя, че доматите, които струваха 50 афгана предишния ден, сега се продават за 80.

В опит за рестарт на икономиката, банките, които затвориха веднага след като талибаните превзеха Кабул, получиха нареждане да отворят отново. Но бяха наложени строги седмични ограничения за теглене на пари в брой и много хора все още бяха изправени пред часове на опашка, за да получат парите си.

Извън града хуманитарните организации предупредиха за предстояща катастрофа, тъй като тежката суша удари фермерите и принуди хиляди селски жители да търсят подслон в градовете.

Хората, сгушени в палатки край пътища и в паркове, са често срещана гледка.

В икономика, базирана на парични средства, силно зависима от вноса на храна и основни стоки и сега лишена от милиарди долари чуждестранна помощ, натискът върху валутата е безмилостен.

Афганът наскоро беше оценен на около 93-95 за долар както в Кабул, така и в източния град Джалалабад, в сравнение с около 80 точно преди падането на града. Но процентът е само индикатор, защото нормалната търговия с пари е пресъхнала.

В пакистанския град Пешавар, близо до границата, много търговци на пари отказват да боравят с афганистанската валута, която стана твърде нестабилна, за да се оцени правилно.

Само чистият недостиг на пари го предпазва от по-нататъшно спадане, като международните пратки на афгани и долари тепърва ще се възобновят.

„В базара можете да обмените за малко над 90, но курсът върви нагоре и надолу, защото не е официален“, каза един търговец. "Ако отново отворят борсите, ще скочи над 100 афгана за долар, сигурен съм в това." 

Структурни проблеми

Спадът на валутния курс води до нарастване на цените на много основни хранителни продукти ежедневно, притискайки хората, които виждат как заплатите им изчезват, а спестяванията им са недостъпни поради затварянето на банките.

Търговците на пазара в Кабул казаха, че торба с брашно от 50 кг се продава за 2200 афгана, с около 30% над цената си преди падането на града, с подобни повишения за други основни стоки като олио или ориз. Цените на зеленчуците са с 50% по-високи, докато цените на бензина са се повишили със 75%.

Паричните преводи от чужбина също бяха прекъснати поради затварянето на оператори на парични преводи като Western Union и все по-голям брой хора се опитват да продават бижута или стоки за бита дори само за част от стойността им.

„Преди две седмици хората купуваха, но сега ситуацията не е добра и никой не купува“, казва един продавач. "Парите на хората стоят в банките и никой няма пари да купи нищо."

Представители на талибаните заявиха, че проблемите ще отшумят, след като бъде създадено ново правителство за възстановяване на реда на пазара, и призоваха други държави да поддържат икономически отношения. Но структурните проблеми са дълбоки.

Дори когато икономиката се движеше с прилива на чужди пари, растежът не вървеше в крак с нарастването на населението на Афганистан.

Освен незаконните наркотици, страната няма значителен износ за генериране на приходи, а помощта, която представлява повече от 40% от икономическата продукция, рязко изчезна.

Назначен е нов шеф на централната банка, но банкери извън Афганистан заявиха, че ще бъде трудно отново да се задейства финансовата система без специалистите, които избягаха от страната.

„Не знам как ще управляват, защото целият технически персонал, включително висшето ръководство, напусна страната“, каза един банкер.

В знак на натиск върху валутните резерви на Афганистан, талибаните обявиха забрана за изнасяне на долари и ценни артефакти от страната.

Външните резерви от около 9 млрд. долара се държат извън страната и извън обсега на ембрионалното правителство на талибаните, което все още не е назначено официално, камо ли признато в международен план.

За да добави към проблемите, скорошна самоубийствена атака от афганистанското крило на „Ислямска държава“ срещу хотата, които чакаха да намерят място на евакуационните полети, донесе смразяващото напомняне, че атентатите, които бяха редовна черта на живота в миналото, може да не са приключили.

„Ситуацията на пазара се подобри леко през последните няколко дни“, казва един продавач на уличен пазар в Кабул, където хората продават стоки за бита, за да набират пари. "Но тя напълно се срина след самоубийствената атака близо до летището." 

Очаква се реалният брутен вътрешен продукт на Афганистан да се свие с 9,7% тази финансова година, като следващата година ще се наблюдава допълнителен спад от 5,2%, посочват анализатори в доклад на Fitch Solutions, изследователското звено на рейтинговата агенция Fitch Group. Чуждестранните инвестиции ще са необходими за поддържане на по-оптимистична перспектива - сценарий, който предполага, че „някои големи икономики, а именно Китай и потенциално Русия, ще приемат талибаните като законно правителство“, казват от Fitch.

Ухажване на банките

Новият ръководител на централната банка на Афганистан се опита да успокои банките, че групата иска напълно функционираща финансова система, но досега предостави малко подробности за това как ще предостави средства за поддържането й, казаха четирима банкери, запознати с въпроса.

Действащият управител на централната банка Хаджи Мохамад Идрис се срещна тази седмица с членовете на Асоциацията на банките в Афганистан и други банкери и им каза, че талибаните разглеждат банковия сектор като императив, казаха двама банкери, които са присъствали на срещата.

Несигурността в отношенията на талибаните с международната общност поражда съмнения относно способността им да съживят икономиката, разбита от 40-годишната война и разчитаща на помощ и валутни резерви, като последните са до голяма степен недостъпни в банки в САЩ.

Войнствената група, която сега контролира страната, работи за намиране на решения за ликвидността и нарастващата инфлация, казаха банкерите, цитиращи Идрис.

„Те бяха много очарователни и попитаха банките какво ги притеснява“, каза един от банкерите при условие за анонимност.

При предишното управление на талибаните между 1996 г. и 2001 г. Афганистан имаше слабо функциониращ банков сектор и въпреки че шепа търговски банки запазиха лицензите си, нито една не работеше и бяха дадени малко заеми.

Идрис, лоялист на талибаните, който няма официално финансово образование или висше образование, беше назначен да оглави централната банка миналата седмица.

Той и екипът му не са казали на банкерите какви парични средства има централната банка Da Afghanistan Bank (DAB), нито са дали някакви указания как талибаните ще подхождат към отношенията си със САЩ, каза един от банкерите.

Централната банка осигури ликвидност на банките през последните дни, казаха двама от банкерите, като един добави, че DAB е платила част от сумата, която всяка банка е поискала.

"Те поканиха банките да изпращат исканията си чрез официални писма", каза един от банкерите.

Изглежда малко вероятно бойците да получат бърз достъп до по-голямата част от активите от около 10 милиарда долара, притежавани от DAB, които са предимно извън страната.

„Около 80% от транзакциите, извършвани от банките, са в долари, така че е много важно новото правителство да установи отношенията си с САЩ“, каза банкерът.

Друг банкер, който присъства на срещата, заяви, че първоначалното изпразване на клиентски банкови сметки, след като талибаните превзеха Кабул, леко се е успокоило. Ключов приоритет за централната банка сега е нейните международни сметки да бъдат „отблокирани“ и да получат достъп до резервите си, за да й позволят да поддържа достатъчно пари в обращение.

"Ние сме в тесен контакт и преговори с централната банка", каза вторият банкер.

Банките отвориха отново тази седмица, но работят с ограничени услуги, включително лимити за теглене от 200 долара и малко банкови преводи на фона на притесненията за ликвидността и банките-кореспонденти, които все повече прекъсват връзките, казват банкери.

Идрис също е предложил уверения относно женския персонал на банките, като е заявил, че талибаните не планират да определят дали могат да се наемат жени или не, каза един от банкерите.

Жените съставляват около 20% от персонала в някои банки, но много не идват на работа на фона на опасенията, че движението ще повтори позицията на предишното им правителство преди 2001 г., когато на жените не беше разрешено да работят.