Кой произвежда батериите на електрическите коли, които се запалват?

18:30 | 25 август 2021
Обновен: 19:43 | 25 август 2021
Автор: Михаил Митев
Кой произвежда батериите на електрическите коли, които се запалват?

През последните шест месеца няколко от най-големите производители на електрически автомобили в света обявиха най-скъпите масови връщания на автомобили за поправка в историята на автомобилната индустрия. Инвеститорите се съсредоточават върху милиардите долари, които ще струва това и се питат кой ще плати сметката, пише Анджани Триведи за Bloomberg. Вместо това те трябва да попитат производителя на батерии, който е в центъра на всичко това, LG Energy Solutions, и обещанията им пред акционерите и автомобилните компании.

General Motors Co. наскоро върна своите електрически автомобили Bolt за трети път в последните 9 месеца, добавяйки още 73 000 нови автомобила. Последната мярка ще струва около 1 милиард долара и ще допринесе до обща цена от 1,8 милиарда долара и включва всеки произведен електрически автомобил на Bolt. Това идва след изтеглянето на Hyundai Motor Co. на 82 000 автомобила по-рано тази година, което струват около 900 милиона долара. И в двата случая дефектните батерии, произведени от LG Energy Solutions, водят до запалване на превозните средства. LG са заявили, че разходите за изтеглянето на Bolt ще бъдат разделени в зависимост от резултатите от съвместното разследване.

Макар да е ясно, че автомобилните производители и техните инвеститори са се фокусирали върху разходите, то Hyundai наистина е трябвало да поеме част от разходите, и в крайна сметка е получила удар в размер на 332 милиона долара. По-сериозен е проблемът, че лошо направените батерии, които излагат на риск живота на хората, са в резултат от нетърпението на производителите на автомобили и очевидната неспособност да се оценят правилно рисковете от правене на бизнес с новопоявяващи се технологии. Също така и от лошата надлежна проверка на техните партньори.

Изисква се по-близък и внимателен поглед към подразделението на LG. Очаква се компанията да стане публична по-късно тази година в това, което би могло да бъде най-голямото листване в Южна Корея досега, за между 10 и 12 милиарда долара. Kомпанията е един от най-големите доставчици на батерии за основните модели електрически автомобили и побърза да се разшири в световен мащаб. Тази бърза инвестиция, вероятно подсилена от допълнителните предприятия на компанията-майка в областта на електрониката и химическата промишленост, ѝ позволява да ускори производството, като направи LG Energy Solutions готов и привлекателен партньор.

Компанията е подписала споразумения с няколко производители на автомобили, включително Tesla Inc., и е в съвместно предприятие с GM за разработване на патентована технология за батерии, която е от основно значение за зелената стратегия на американския автомобилен производител от 27 милиарда долара. Това означава, че в условията на борба (и натиск) за спазване на регулаторните стандарти и целите на компанията за продажби и емисии, още повече батерии LG ще се инсталират в автомобили по целия свят.

Последните връщания показват, че са повредени ключови компоненти на батерията. В "редки случаи" езикът на анода е бил скъсан и сепараторът е сгънат, според GM. Колкото и необичайни да са те, тези дефекти увеличават риска от пожари. GM заяви че ще замени модулите поради предпазливост. Струва си да се отбележи, че това са най-основните части на батерията. Те не са особено сложни, но необходими. В случая на Hyundai правителствено разследване показа, че батериите могат да получат късо съединение. Отделно, друг тип батерия - от система за съхранение на енергия в домовете, инсталирана в къщи и произведена от подразделението на LG в Мичиган - е била оттеглена за втори път по-рано този месец, тъй като е установено, че представлява опасност да доведе до пожар.

Твърде малко анализатори и инвеститори задават основни въпроси относно технологията на батериите, качеството на производството или обосновката зад избора на партньори. Дори след скъпото си изтегляне на автомобили от пазара Hyundai обяви през юли, че отново ще си партнира с LG Energy Solutions за изграждането на завод за 1,1 млрд. долара в Индонезия - един от най-големите производители на никел, за да осигури стабилно снабдяване с батерийни клетки. Но в действителност колко безопасни са тези продукти?

Милиарди долари се инвестират в "зелените" амбиции на компаниите, така че разходите за еднократно изтегляне може да изглеждат неотложни сега, но лесно ще се забравят. Същото не може да се каже за животите, които са потенциално изложени на риск.