ЕС обвини Беларус в „директна атака“ с мигранти, Полша разположи армия по границата

ЕС обвинява Беларус, че е транспортирала иракчани до Минск и след това ги е откарвала на север към границите на съюза

07:31 | 19 август 2021
Автор: Даниел Николов
Президентът на Беларус Александър Лукашенко. Снимка: Bloomberg
Президентът на Беларус Александър Лукашенко. Снимка: Bloomberg

Държавите от ЕС обвиниха Беларус в сряда, че е извършила "директна атака", като е изтласкала търсещите убежище през нейната граница и, притеснени от перспективата за нарастване на броя на афганистанските мигранти, се съгласиха, че трябва да укрепят външните си граници в бъдеще.

Европейският съюз обвинява президента на Беларус Александър Лукашенко, че е организирал пристигането на хиляди хора на границите на Литва, Латвия и Полша в отговор на санкциите, наложени на бившата съветска република.

Вътрешните министри на 27-те държави от ЕС подтготвят изявление, което ще бъде публикувано след извънредна среща, че Беларус се стреми да "инструментализира човешките същества за политически цели".

"Това агресивно поведение ... е неприемливо и представлява директна атака, насочена към дестабилизиране и натиск върху ЕС", се казва в изявлението, цитирано от "Ройтерс".

Въпросът стана по-остър в светлината на превземането на Афганистан от талибаните, което приключи в неделя. Много афганистанци се опитват да избягат от страната, страхувайки се от репресии.

Държавите-членки на ЕС са нервни от повторението на миграционната криза в Европа през 2015/16 г., когато хаотичното пристигане на повече от милион души от Близкия изток разтегна системите за сигурност и социално подпомагане и подхрани подкрепата за крайнодесните групи.

Министрите, без пряка препратка към Афганистан, заявиха, че има „необходимост от укрепване на цялата външна граница“ на ЕС, за да се предотвратят незаконни преминавания в бъдеще. 

Проблеми по границата

ЕС обвинява Беларус, че е транспортирала иракчани до Минск и след това ги е откарвала на север към границите на съюза.

Лукашенко заяви, че повече няма да задържа мигрантите поради санкциите, наложени след оспорваните президентски избори миналата година и последващите репресии срещу протестиращите и дисидентите.

В изявлението на министрите се посочва, че на граничещите с Беларус държави и други агенции на ЕС вече е предоставена финансова и техническа помощ за справяне с мигрантската криза, а при необходимост може да бъде изпратена още.

Вътрешният министър на Литва Агне Билотайте заяви, че инсталирането на ограда и система за наблюдение може да струва повече от 500 милиона евро (585 милиона долара), и че страната й се надява на подкрепа от ЕС.

„Европейската комисия отпусна 37 милиона евро спешна помощ на Литва за посрещане на непосредствените нужди“, се казва в изявление. "Въпреки това през септември Литва възнамерява да кандидатства за допълнителна финансова подкрепа."

Общо 4 124 души - предимно иракчани - са преминали нелегално на литовска територия тази година, предимно през юли, макар че само 14 са влезли между 5 и 17 август, тъй като Литва и съседната й Латвия затегнаха мерките по границата.

Полша изпраща войска по границата

Полша е изпратила повече от 900 войници, които да помогнат за сигурността на границата с Беларус, заяви в сряда министърът на отбраната ѝ след нарастване на броя на незаконните преминавания.

„Полската армия подкрепя граничната охрана при защитата на границата с Беларус ... Повече от 900 войници участват в тази операция“, написа полският министър на отбраната Мариуш Блащак в Twitter.

В изявление по имейл полското вътрешно министерство определя броя на войниците, участващи в операцията, на около 1000 души. В него се казва, че при необходимост могат да бъдат изпратени още войници и полицаи.

Министерството съобщи, че 2100 души са се опитали да преминат нелегално полско-беларуската граница този месец, включително 138 през последните 24 часа. От тях 1342 са били възпрепятствани за преминаване, а 758 са били задържани.

Граничната охрана по-рано заяви, че е задържала 122 нелегални мигранти по границата през 2020 г.

Правителството заяви във вторник, че е приело законопроект за ускоряване на процеса на депортиране на нелегални мигранти.

Частен телевизионен оператор TVN24 съобщи, че около 50 мигранти, заседнали между беларуските и полските граничари, са създали импровизиран лагер на границата.