Robinhood купува инструмент за подпомагане на гласуването и комуникацията с акционерите за 140 милиона долара

Идеята е да демократизират достъпа на дребните акционери

18:30 | 10 август 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка:Bloomberg LP
Снимка:Bloomberg LP

Robinhood Markets Inc. се съгласи да закупи инструмент за подпомагане на гласуването и комуникацията с акционерите като първата им придобивка като публично дружество.

Сделката на стойност от около 140 милиона долара ще даде на Robinhood достъп до софтуера на Say, който помага на дребните акционери на компаниите да упражнят правото си да гласуват чрез пълномощници и да задават въпроси на ръководството.

Компанията сподели на своя уебсайт, че заедно ще намерят нови начини да разширят значението на това да бъдеш инвеститор - с нови продукти и опит, които демократизират достъпа на дребните акционери.

Дребните инвеститори традиционно не са основната сила, която може да упражнява право на глас по корпоративни въпроси като заплащането на изпълнителните директори и предложенията на акционерите.

Проучване на поведението на дребните търговци в САЩ между 2015 и 2017 г. установява, че са само около 11% от тях са  можели да гласуват на събранията на акционерите.

Потенциалното им значение обаче беше демонстрирано миналия месец, когато стартъпа за електрически автомобили Lucid Motors Inc. се сливаа с компанията за придобиване със специално предназначение Churchill Capital Corp. IV. Сделката беше почти провалена от неявяващи се акционери. Компаниите се обърнаха към инвеститорите в социалните медийни платформи и Reddit с молба как да упражнят своя глас и така операцията беше приключена успешно.