ЕС прие правна рамка за санкциите срещу Ливан

На лица и образувания от ЕС също ще е забранено да предоставят средства на санкционираните

13:27 | 31 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз заяви в петък, че е приел правна рамка за режим на санкции, насочени към ливанските физически и юридически лица след година на криза, която остави Ливан пред финансов колапс, хиперинфлация и недостиг на храни и горива.

В изявление ЕС заяви, че рамката предвижда възможност за налагане на санкции на лицата, отговорни за подкопаване на демокрацията или върховенството на закона в Ливан.

Воден от Франция, ЕС се стреми да засили натиска върху разединените политици в Ливан, част от по-широките международни усилия за принуждаване на политическите сили да съставят стабилно правителство, способно да извърши реформи, да излезе от политическия хаос и икономически срив след взрива, който опустоши пристанището в Бейрут.

„Все пак е от изключителна важност ливанското ръководство да остави настрана различията си и да работи заедно, за да формира правителство и да приеме необходимите мерки, за да насочи страната към устойчиво възстановяване“, се казва в изявлението на ЕС.

ЕС заяви по-рано през юли, че санкциите няма да бъдат приложени незабавно.

При режима на санкции някои хора могат да се сблъскат със забрани за пътуване и замразяване на активи. Дипломати заявиха, че е малко вероятно целите на сакнциите да бъдат решени преди края на лятото. На лица и образувания от ЕС също ще е забранено да предоставят средства на санкционираните, се казва в изявлението.

Критериите за санкциите на ЕС ще включват корупция, възпрепятстване на усилията за формиране на правителство, финансови нарушения и нарушения на правата на човека.

Съединените щати приветстват хода на ЕС, заявиха в изявление държавният секретар Антъни Блинкен и министърът на финансите Джанет Йелън, като добавиха, че Вашингтон "очаква бъдещото сътрудничество с ЕС в нашите общи усилия".