Китай прие талибаните с отворени обятия

Посещението вероятно ще засили още повече признанието на бунтовническата група

15:23 | 28 юли 2021
Обновен: 15:44 | 28 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай очаква талибаните да играят важна роля в прекратяването на войната в Афганистан и възстановяването на страната, заяви китайското външно министерство в сряда.

Девет представители на талибаните се срещнаха с външния министър Уан И в северния китайски град Тиендзин по време на двудневно посещение, на което бяха обсъдени мирният процес и въпросите за сигурността, каза говорител на талибаните.

Уан каза, че се очаква талибаните "да играят важна роля в процеса на мирно помирение и възстановяване в Афганистан", според документи от срещата на външното министерство.

Той също така заяви, че се надява талибаните да предприемат репресии срещу ислямското движение в Източен Туркестан, тъй като това е „пряка заплаха за националната сигурност на Китай“, се посочва в документа.

Посещението вероятно ще засили още повече признанието на бунтовническата група на международната сцена в чувствителен момент, когато нараства насилието в Афганистан. Въоръжените сили имат политически офис в Катар, където се провеждат мирни преговори и този месец изпратиха представители в Иран, където имаха срещи с афганистанска правителствена делегация.

„По време на срещите бяха обсъдени политика, икономика, и въпроси, свързани със сигурността на двете страни, както и сегашното положение на Афганистан и мирния процес“, заяви говорителят на талибаните Мохамед Наем в Twitter.

Наем добави, че групата, водена от талибанския преговарящ и заместник-лидер Мула Барадар Ахунд, се е срещнала и със специалния пратеник на Китай за Афганистан и че пътуването се е състояло след покана от китайските власти.

Сигурността в Афганистан, с който Китай споделя граница, се влошава бързо, след като САЩ обявиха, че ще изтеглят войските си до септември. Талибаните започнаха вълна от офанзиви, превземайки области и гранични пунктове, след като мирните преговори в столицата на Катар не постигнаха съществен напредък.

„Делегацията увери Китай, че няма да позволи на никого да използва афганистанска земя срещу Китай“, каза Наем. "Китай също потвърди ангажимента си да продължи тяхната помощ с афганистанците и заяви, че няма да се намесва в проблемите на Афганистан, но ще помогне за решаването на проблемите и възстановяването на мира в страната."

Междувеременно Русия заяви в сряда, че усилва бойните способности на своята военна база в Таджикистан и обучава местни войници, след като Москва предупреди, че бойците на "Ислямска държава" се придвижват в съседен Афганистан.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу, който беше в Таджикистан в сряда за разговори, заяви, че ситуацията със сигурността бързо се е влошила в Афганистан на фона на изтеглянето на американски войски.

Това оттегляне накара Москва да се подготви за потенциално голямо предизвикателство за сигурността в "задния си двор" в Централна Азия, където мнозинството от населението е от мюсюлмани.

Москва изрази тревога и за нарастващата сила на елементите на "Ислямска държава" в северен Афганистан.

Шойгу каза, че бойци на "Ислямска държава" се придвижват в Афганистан от Сирия, Либия и няколко други страни.

"Нещо повече, в някои части можем също да видим, че тези движения са доста сериозно организирани", каза Шойгу, цитиран от агенция RIA.

Русия ще проведе военни учения на 5-10 август близо до афганистанската граница на Таджикистан. Шойгу заяви, че в ученията ще участват над 1000 руски войници, както и узбекски и таджикски сили.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в сряда, че насилието, извършено от талибаните срещу афганистанския народ, е дълбоко обезпокоително и не е добър знак за бъдещето на страната.

Блинкен, който беше в Ню Делхи за разговори с индийските лидери, заяви, че единственият път към мира в Афганистан е чрез преговори и че всички страни трябва да ги вземат на сериозно. 

"Ислямското движение на Източен Туркестан" е старото име на групировка, известна като Туркестанска ислямска партия - уйгурски екстремисти, които искат да създадат на мястото на провинция Тиендзин в северозападен Китай собствена държава Източен Туркестан. Докато талибаните управляваха Афганистан през втората половина на 90-те години и подкрепяха групировката, централата ѝ дори се премести в Кабул. След срещата с талибаните Уан определи Туркестанската ислямска партия като "пряка заплаха за националната сигурност на Китай".

Коментарите на Китай, който според източници има база в Таджикистан край афганистанската граница (и контролирани от талибаните райони), сочат, че Пекин открито си сътрудничи с движението по въпросите на сигурността.

Великобритания вече открито заяви, че ще работи с талибаните, ако дойдат на власт, а подобни намерения има и Русия, където представителят на президента по въпроса Замир Кабулов определи влиянието на талибаните върху сигурността по границата с Афганистан като "положително".