Олимпийските игри ще се проведат, защото светът има нужда от обединение

Илиян Койчев, спортен журналист, „Бизнес старт“, 23.07.2021г.

12:32 | 23 юли 2021
Обновен: 09:32 | 24 юли 2021
Автор: Михаил Митев

Огромно е неодобрението за провеждане на Олимпийските игри, защото Япония се намира в поредната вълна на ковид кризата. Над 80% от анкетираните японци предпочитат олимпиадата да бъде отложена или изцяло отменена, сподели Илиян Койчев, спортен журналист, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Японските власти оабче имат договор с олимпийския комитет, който гласи, че само МОК едностранно може да прекрати олимпийските игри.

„Каквото и да се случи в Япония, игрите трябва да се проведат. Прекалено много са вложили и трябва да се проведат", категорично заяви Илиян Койчев.

Олимпийските игри Токио 2020 са официално най-скъпата олимпиада, правена някога. Първоначалният бюджет е бил от 7.3 милиарда, след това в края на 2019 г. е увеличен на 12.6 млрд. долара. Година по-късно, заради отлагането, разходите са се покачили на 22 млрд. долара. по официалните данни, но според японската преса те възлизат на около 28 млрд.

Гвинея е първата държава, отказала се преди самото начало на игрите. По думи на Илиян Койчев, тя е малка страна и може да си го позволи това, но оставането на другите държави в надпреварата е важно.

„Самото провеждане на игрите е с цел за сплотяване на света, въпреки бедите и всичко лошо навън и по улиците – животът и спортът продължават. И хората ще бъдат обединени пред екраните, като защитават честта на страната представител.“

Дори при прекалено голям брой на заразени спортисти се очаква да не бъдат отменяни игрите, а самите спортисти ще бъдат карантирани. След края на карантината им те ще бъдат отведени в тяхната страна. Заради коронавируса обаче се взе решение олимпиадата да се проведе без публика. В олимпийското село пък има забрани за комуникация с определени лица и доближаването им ще бъде санкционирано. Спортистите трябва да се движат по задължително обявена програма и нарушенията ще се наказват.

Състезанията ще са и тест за волята на всички участници, защото температурите ще бъдат високи и ще се играе над 30 градуса със задължително сложени маски на открито и закрито.

България ще бъде представена от 42 спортисти в 14 вида спорта. Прогнозата за представянето на нашия отбор е за 4 сребърни медала - за ансамбъла по художествена гимназия, в борбата и във вдигането на тежести. 

Вижте повече във видеото, както и гледайте още гости на "Бизнес старт" тук.