Преходът към зеленa енергия ще струва 92 трилиона долара

През 2020 година изчисленията на Bloomberg сочеха, че позеленяването на икономиката ще коства около 1,7 трлн. долара годишно

08:43 | 22 юли 2021
Обновен: 11:35 | 22 юли 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Намаляването на вредните емисии ще струва инвестиции от поне 92 трлн. долара от страна на правителствата и бизнеса до 2050 г., сочат изчисленията на Bloomberg. Влагането на тази сума в зеления преход на икономиката ще гарантира, че светът ще намали емисиите достатъчно бързо, за да се избегнат най-негативните ефекти за климата, съобщава Investor.bg

Според анализите 92 трлн. долара са нужни за електрифициране на глобалната икономика и отказа от изкопаеми горива. Средно за мерки в тази насока трябва да бъдат вложени между 3,1 трлн. и 5,8 трлн. долара до 2050 година. През 2020 година изчисленията на Bloomberg сочеха, че позеленяването на икономиката ще коства около 1,7 трлн. долара годишно.

Тази разлика само за една година подсказва, че преходът може да излезе доста по-скъпо и да достигне и 173 трлн. долара, тоест около 8 пъти над брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ през 2019 година.

Но тези разходи ще помогнат да държим покачването на глобалните температури до 1,75°С спрямо прединдустриалните нива. До момента светът отчита ръст на температурите от 1,2°С. Бездействие за климатичните промени означава ръст на наводненията и горските пожари, горещи вълни, както и други явления, наблюдавани в последните седмици.

 Всички надежди за ограничаването на емисиите през това десетилетие са насочени към електрификация на основни икономически дейности. Това означава удвояване на производството на електроенергия - до 62,2 хил. тераватчаса, а електроенергията да осигурява 50% от крайното енергийно потребление. В момента нивото е около 19 на сто.

Прогнозите са, че 3/4 от емисиите могат да бъдат ограничени по този начин, особено ако се разчита на ръста на вятърната и соларната енергия.

Водородът също има съществена роля в тази насока.

Повече по темата можете да прочетете на Investor.bg