Пекин подготвя контролиран от партията пазар на данни

Поставят се основи за вътрешната търговия с данни, като същевременно се предотвратява достъпа в чужбина

12:16 | 20 юли 2021
Обновен: 12:35 | 20 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Обширните регулаторни действия на Китай срещу интернет гиганти като фирмата за споделено пътуване Didi Global Inc, която разтърси индустрията, са част от по-широк национален проект за създаване на вътрешен пазар за огромните масиви от големи данни в страната. 

Планът, който се готви с години, но бързо набира скорост, е предназначен да подпомогне китайската икономика през следващите десетилетия и включва пилотни проекти за контролирани от държавата пазари за търговия с данни, показват програмни документи, пише „Ройтерс“. 

Освен това проектът заплашва да изолира допълнително китайската интернет индустрия в световен мащаб и да засили напрежението с Вашингтон. 

Данните се превръщат в критично бойно поле между Китай и Съединените щати, породени от опасенията и от двете страни, че неконтролируемото им събиране от частни фирми може да позволи на държавните участници да „въоръжат“ информация за инфраструктурата и други национални интереси. 

Този септември Китай се готви да приложи своя Закон за сигурността на данните, който изисква компаниите, които обработват „критични данни“, да извършват оценки на риска и да представят доклади. Организациите, които обработват данни, засягащи националната сигурност, трябва да представят ежегодни прегледи. По-рано този месец китайските регулатори изтеглиха Didi от магазините за приложения в страната, дни след първоначалното й публично предлагане в САЩ, като се позоваха на опасения за сигурността, което срина цената на акциите й.

 

По-големият план

Но усилията на Китай да поеме контрола върху данните от съображения за национална сигурност са само един от аспектите на стратегическата цел за създаване на държавен надзор на пазара на такава информация, включително правителствени данни, както и на тези, събирани от частни компании, който да подпомогне бавния икономически растеж, казват експерти. 

Подобна информация може да обхваща почти всякакъв вид информация - от здравни досиета и съдебни документи до карти и история на пазаруване. 

„Одитните проверки на IPO в чужбина, трансграничните трансфери и отвореният достъп до определени видове данни пречат на целта на Пекин не само да поеме надзора върху огромните данни на страната, но и да ги комерсиализира“, каза Кендра Шефер, ръководител на изследванията на технологичната политика в базираната в Пекин консултантска компания Trivium China. 


Плановете изискват огромни бюрократични усилия за категоризиране, стандартизиране и оценяване на данните, показват програмни документи, като се поставят основи за тяхната вътрешна търговия, като същевременно се предотвратява достъпа в чужбина до най-чувствителната информация. 

China flags

„Потребителските данни, получени от голям брой платформи за интернет услуги ... са публични ресурси и трябва да бъдат включени в националната унифицирана и йерархична система за надзор“, заяви държавният Китайски интернет информационен център този месец.

 

Петият фактор

Плановете за контролиран от държавата пазар на данни се разработват от години. На среща от затворени врати през 2017 г. президентът Си Дзинпин призова политиците да проучат глобалното управление на данните и „да предложат китайски план“ за „отваряне, сключване на сделки и потвърждаване на правата на собственост и защита на собствеността върху данните“. 

Проектът получи голям импулс през април 2020 г., когато документ на Държавния съвет обяви, че данните ще бъдат петият "производствен фактор" - наравно с труда, технологиите, земята и капитала по отношение на националните икономически ресурси. Това бързо бе последвано от проекта на Закон за сигурността на данните, който налага масов одит на големи масиви от информация. 

"Тук играят шах в четири измерения", каза Сам Сакс, сътрудник по кибер политика в мозъчния тръст New America. „Това не е просто политика на национална сигурност, това е много по-обмислен план, който пита„ как наистина да използваме стойността, която произтича от данните от икономическа гледна точка?“


Планът за развитие на цифровата икономика, публикуван от Държавния съвет през март, излага план от пет части за „пазарите на данни от експериментален етап“ и призовава властите да „внедрят и засилят икономическия надзор“ над интернет платформите. Миналата седмица провинцията Гуангдонг обяви плановете си да пусне такава платформа до края на годината за търговия и надзор на движението на данни, включително митнически център за международни трансфери.  


„Варварски растеж“

В световен мащаб правителствата се борят за това как да управляват интернет платформите и огромната им мощ, въз основа на обширното им събиране на потребителски данни. 

Didi Global

В Китай, който упражнява строг контрол върху частните компании, по принцип тези усилия са по-ясни. 

"Правителството отдавна искаше да си възвърне контрола върху данните, които се държат от тези частни платформи като стратегически актив, а след това Didi им даде идеалната възможност, защото те пренебрегнаха тези важни заинтересовани страни, които не бяха готови за IPO-то", каза Сакс. 

Но усилията на Китай крият рискове, каза Сакс. Широката дефиниция на закона за данните за това, което би могло да се счита за „ключови национални данни“, е неясна, което увеличава несигурността за компаниите, техните клиенти и инвеститорите. 

Един китайски технологичен индекс на акции е спаднал с 40% от върховете в началото на тази година поради разширяване на регулаторните мерки, вариращи от антиконкурентни практики до сигурност на данните.

"Те подкопават доверието на клиентите, които се опасяват Пекин да разполага с тези данни. Това в крайна сметка ще затрудни тези компании да бъдат истински глобални играчи и да успеят извън затворената система на Китай", каза Сакс. 

Чуждестранните фирми, които събират данни в Китай, са длъжни да преминат през същия преглед на сигурността при прехвърляне на данни извън страната. „Китайските интернет компании трябва да излязат от зоната на комфорт на варварския растеж в миналото и да се адаптират към новата институционална среда на Китай“, каза Фанг Сингдонг, академик от университета в Джейянг в скорошна статия в държавния Global Times.