Китайски градове се изправени пред риска от по-дълги и горещи лета

В Китай средните температури за първата половина на годината са най-високите от 1961 г.

09:30 | 18 юли 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Повишаването на температурата в някои части на големите столични райони на Китай може да увеличи с 2,6 ° C до 2100 г. и да удължи лятото с около месец в тези региони, според екологичната организация Greenpeace East Asia, пише Bloomberg.

Анализ на потенциалните въздействия от екстремни горещини и валежи установи по-високи климатични рискове в три от големите клъстери на Китай - Пекин, Шанхай и района Гуанджоу-Шенжен. Също така има бързо нарастваща заплаха за общностите, посочва екологичната група в доклад, публикуван в сряда.

Ако приемем, че глобалните емисии достигат пик около 2040 г., „междинният сценарий“, описан от Междуправителствената група за изменение на климата на ООН, столичният район на Пекин ще изпита най-високото повишение на температурата със средно увеличение от 2,2 ° C до 2,4 ° C.

В Шанхай, столичният район на делтата на перлената река и района Гуангдонг-Шенжен, където се помещава един от най-големите производствени центрове в Китай, валежите ще са с 25% по-силни от преди.

Китай трябва да предприеме спешни стъпки „за идентифициране на рисковете и  определяне на рискови групи и региони“, каза Лиу Джунян, участник в „Greenpeace“, който е съавтор на доклада. „Пекин трябва да подобри интерфейса на науката и политиката, устойчивостта на климата на своите съоръжения и сътрудничеството между правителствените ведомства“.

Тази седмица Китай обяви жълт код, тъй като се подготвя за наводнения, причинени от най-силните валежи през годината, започнали в неделя следобед. Градът затвори няколко туристически обекти и училища и отмени стотици полети на летищата си. В някои части дъждът продължи 36 часа. Други северни провинции като Вътрешна Монголия и Ляонин, също съобщават за дъждовни бури и наводнения.

По-рано този месец Китайският национален климатичен център предупреди за опасни наводнения и суши през лятото. Според организацията в някои региони валежите се изчисляват с 50% по-високи от нормалните и средните температури за първата половина на годината са най-високите от 1961 г.