ЕЦБ стартира проекта за дигитално евро: какво означава това на практика

Цифровото евро ще се появи най-рано след пет години

07:31 | 15 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка направи първа стъпка в сряда към пускането на цифрова версия на еврото, част от глобалния стремеж за посрещане на нарастващото търсене на електронни платежни средства и справяне с бума на криптовалутите.

Електронният еквивалент на банкноти и монети, цифровото евро вероятно ще бъде подобно на сметка, която гражданите на еврозоната ще могат да имат в ЕЦБ, а не в търговска банка.

Въпреки че вероятно няма да се чувства много различно от която и да е онлайн банкова сметка или дигитален портфейл, то ще бъде по същество по-безопасно, тъй като ЕЦБ не може да остане без евро, за разлика от частна компания.

Управителният съвет на ЕЦБ в сряда даде официално зелена светлина на фазата на проучване на проекта, която трябва да продължи 24 месеца и да бъде последвана от три години изпълнение.

Основната цел на инициативата е да се избегне оставянето на цифрови плащания на частния сектор, особено ако използването на физически пари започне да намалява, както в Швеция.

„Нашата работа има за цел да гарантира, че в цифровата епоха гражданите и фирмите продължават да имат достъп до най-сигурната форма на пари, пари на централната банка“, каза председателят на ЕЦБ Кристин Лагард, цитирана от "Ройтерс".

Работата по цифрово евро се ускори, след като Facebook разкри плановете си да създаде собствена валута през 2019 г., потенциална заплаха за основния бизнес на централните банки.

За разлика от предложената от Facebook Diem, или която и да е друга криптовалута, цифровото евро ще бъде подкрепено от централна банка. ЕЦБ иска да бъде част от дигиталните пари, за да се предпази от остаряването на еврото в брой, ако криптовалутите започнат да бъдат използвани все повече за ежедневни разходи.

„Не можем да изключим, че в бъдеще тези монети могат да придобият популярност и в този случай рискът е, че възможността да се използват парите на централната банка ще бъде много по-ниска“, каза членът на управителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета.

Няма големи препятствия

ЕЦБ заяви, че е провела експерименти през изминалата година, като не е открила "никакви големи технически пречки" за цифровото евро - чиято верига може да бъде централизирана, разпространена или комбинация от двете - неговата поверителност и безопасност и офлайн използването.

Сега банката ще започне да работи по дизайна на цифровото евро, като се консултира със заинтересовани страни, вариращи от банки до търговци на дребно.

Тя също така ще определи ролята на банките и финтех компаниите, които вероятно ще предлагат цифрови евро портфейли на клиентите от името на ЕЦБ.

страни с

ЕЦБ също ще започне преговори със законодателите на Европейския съюз за търсене на законодателни промени, които може да са необходими, тъй като цифровото евро не е било предвидено в договорите на ЕС.

"Дискусията до края на тази година относно целите на политиката и използването на дигиталното евро ... може да бъде добра отправна точка", каза Панета.

Германският финансов министър Олаф Шолц приветства съобщението в сряда, както и президентът на "Бундесбанк" Йенс Вайдман и банковата федерация на страната, положителен знак предвид първоначалния скептицизъм към проекта за дигитално евро в Германия.

Какво е цифровото евро?

Това ще бъде платежно средство, което дава на притежателите иск срещу ЕЦБ - като банкноти и монети, но в цифров формат.

Вероятно ще прилича на онлайн банкова сметка или цифров портфейл, държани директно в ЕЦБ, а не в търговска институция.

Това е основна разлика, тъй като ЕЦБ не може да остане без евро, което прави нейната цифрова валута по същество по-безопасна от която и да е друга в частния сектор.

Мога ли да прехвърля всичките си пари в цифрово евро?

Най-вероятно не. ЕЦБ знае, че безопасността на нейния цифров портфейл може да го направи толкова привлекателен, че да навреди на търговските банки. Така че или ще определи ограничение за това колко цифрови евро могат да притежават физически лица - да речем, 3000 евро - или ще приложи наказателна ставка над определена сума.

Какъв е смисълът от него тогава?

ЕЦБ не иска да оставя цифровите плащания на частния сектор, особено ако употребата на физически пари в брой започне да намалява.

Банката изрази опасения, че най-големите доставчици на платежни услуги в еврозоната, като Visa и Mastercard, идват извън блока, и за използването на данни от транзакции от частни компании.

Работата по цифрово евро се ускори, след като Facebook разкри плановете си да създаде собствена валута през 2019 г., потенциална заплаха за основния бизнес на централните банки.

Как ще може да се отваря сметка?

ЕЦБ посочи, че ще остави това на банки и някои регулирани финтех компании, които след това ще предлагат цифрови евро портфейли на клиенти от нейно име.

Може ли дигиталното евро да се ползва офлайн?

Само за малки плащания, вероятно по-малко от сто евро или чрез устройства, свързани чрез Blootooth или комуникация в близко поле. ЕЦБ трябва да балансира неприкосновеността на личния живот с противодействието на прането на пари и укриването на данъци.

Кога ще се появи?

Не и през следващите пет години. ЕЦБ си даде две години, за да финализира дизайна на цифровото евро. След това идеята ще трябва да бъде ратифицирана от Управителния съвет.

Ако бъде одобрена, ЕЦБ ще работи по внедряването още три години преди стартирането. Банката също така ще търси законодателни промени, тъй като цифровото евро не е било предвидено в договорите на ЕС.

Не е ли това краят на физическите пари?

ЕЦБ казва, че цифровото евро ще допълва, а няма да замества сегашните парични средства. Парите в брой представляват 73% от всички плащания в пунктовете за продажба в еврозоната през 2019 г., според проучване на ЕЦБ.

Но някои критици се притесняват, че ЕЦБ може един ден да оттегли парите в брой и да използва цифровото евро за прилагане на агресивни мерки на паричната политика, като отрицателни лихвени проценти по депозитите на домакинствата или преки парични преводи.

Ще използва ли дигиталното евро блокчейн?

Използването само на блокчейн, distributed ledger technology (DLT), която е базата на криптовалутите, е една от възможностите, но не и най-мощната по отношение на транзакциите в секунда.

ЕЦБ експериментира, използвайки собствена система за незабавни плащания в комбинация с DLT за издаване и разпространение на дигитални евро, установявайки, че това улеснява програмируемостта.

Ще бъде ли налично извън еврозоната?

Три хиляди евро биха били много пари за домакинствата в по-бедните страни, включително някои съседни на ЕС. Така че предоставянето на цифровото евро на разположение на хората там може да изкара депозити от местни банки.

Ако други централни банки пуснат цифрови валути обаче, плащанията към и от еврозоната могат да станат по-евтини и по-безопасни.