ЕС ще има обща агенция за борба с прането на пари

Ще има нови изисквания на ЕС за доставчиците на услуги за криптоактиви

13:18 | 8 юли 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз ще предложи създаването на нова агенция за борба с прането на пари и нови правила за прозрачност при прехвърляне на криптоактиви, показват документи на ЕС, предаде „Ройтерс“.

Европа е подложена на натиск да засили прилагането на правилата за борба с изпирането на пари, след като няколко държави започнаха разследване на Danske Bank за над 200 милиарда евро подозрителни транзакции, преминали през малкия ѝ естонски клон между 2007 и 2015 г. 

Тъй като няма общоевропейски орган за спиране на мръсните пари, Брюксел разчита на националните регулатори да прилагат своите правила, но те не винаги са си сътрудничили напълно. 

„Прането на пари, финансирането на тероризма и организираната престъпност остават значителни проблеми, които трябва да бъдат решени на ниво ЕС“, се казва в документите.

Предложеният нов орган за борба с изпирането на пари (AMLA) се очаква да се превърне в „централен елемент“ на интегрирана система за надзор, съставена също от национални органи, се казва в документите.

 „Чрез директен надзор и вземане на решения спрямо някои от най-рисковите задължени субекти от трансграничния финансов сектор, агенцията ще допринесе пряко за предотвратяване на инциденти с пране на пари / финансиране на тероризъм в ЕС“, се добавя в документите. "В същото време той ще координира националните надзорни органи и ще им помага да повишат ефективността си при прилагането на единния правилник и да осигурят еднородни и висококачествени надзорни стандарти, подходи и методологии за оценка на риска." 

Правилата на ЕС ще станат пряко обвързващи за държавите-членки, за да спрат престъпниците да се възползват от различията между националните регулатори, се казва в документите. 

Допълнително предложение ще въведе нови изисквания на ЕС за доставчиците на услуги за криптоактиви за събирането и предоставянето на данни за създателите и бенефициерите на трансфери в тези активи. 

Понастоящем прехвърлянето на такива виртуални активи е извън обхвата на правилата на ЕС за финансовите услуги. Липсата на такива правила оставя притежателите на криптоактиви изложени на рискове за пране на пари и финансиране на тероризъм, тъй като незаконна дейност може да бъде реализирана чрез прехвърляне на криптоактиви, се казва в документите.

Свен Гиголд, член на германската Зелена партия в Европейския парламент, заяви, че Европейската комисия е съставила силен пакет срещу прането на пари.

 Парламентът и държавите от ЕС ще имат последната дума за предложените правила.

"С единни стандарти и по-централизиран надзор Комисията на ЕС въвежда важни подобрения, за да даде възможност за последователни действия срещу финансовата престъпност", каза Гиголд. 


Междувременно ЕС трябва да предприеме правни действия срещу държави от ЕС, които не прилагат правилно правилата, добави той.