Китай призова Великобритания за по-тясно икономическо сътрудничество

Тази година напрежението между двете страни се увеличи, след като Великобритания критикува действията на Пекин в Хонконг

11:43 | 7 юли 2021
Обновен: 12:01 | 7 юли 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският премиер Ли Къцян призова за по-задълбочено сътрудничество и комуникация с Обединеното кралство, за да се засилят отношенията между двете страни на фона на растящото политическото напрежение, пише Bloomberg.

„Стабилните отношения между Китай и Великобритания могат да помогнат за запазването на свободната и честна търговия, като насърчат възстановяването на глобалната икономика ”във време на много несигурности в международните отношения, каза във вторник Ли по време на виртуална среща с британски бизнес лидери, съобщава китайската новинарска агенция Синхуа.

"Китай ще продължи да отваря икономиката си за света и да третира еднакво всички пазарни единици, включително и чуждестранните компании", добави още той.

Китай е готов да задълбочи комуникацията със страните за борба с вируса и да сподели резултатите от изследванията си за лечение на различните варианти на вируса, добави китайският премиер. Ли Къцян също така се надява, че Великобритания ще осигури справедлива и недискриминационна бизнес среда за китайските компании, които работят и инвестират на острова.

Представители на над 30 британски компании и институции присъстваха на срещата, включително фармацевтичната компания AstraZeneca Plc, асет мениджмънт фирмата Schroders Plc и производителят на автомобили Jaguar Land Rover Automotive Plc, съобщава още китайската новинарска агенция. Срещата беше организирана от Китайско-британския бизнес съвет и Китайския съвет за насърчаване на международната търговия.

Тази година напрежението между двете страни се увеличи, след като Великобритания критикува действията на Пекин в Хонконг, както и нарушенията на правата на човека в Синдзян-уйгурския автономен район. По време на среща през февруари Ли каза, че Китай иска отношенията да са подкрепени и от двете страни. През март Китай наложи ответни санкции на висши британски политици.

Британският бизнес в Китай наскоро призова Пекин да предостави повече яснота относно своите разпоредби за киберсигурност, както и да облекчи ограниченията за пътуване между двете страни, за да позволи по-голяма бизнес дейност.