ЕС се приближи до сделка за субсидиите в земеделието

Преговарящите се опитват да сложат край на тригодишната борба за бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП)

13:24 | 25 юни 2021
Обновен: 14:03 | 25 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg
Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg

Преговарящите от Европейския съюз постигнаха споразумение по спорни части от политиката за субсидиране на земеделието в блока в ранните часове на петък сутринта, пораждайки надежди за споразумение за цялостния пакет, предаде „Ройтерс“.

Преговарящите от Европейския парламент и държавите-членки на ЕС се опитват да сложат край на тригодишната борба за бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП), която ще похарчи 387 милиарда евро, една трета от бюджета на ЕС за периода 2021 г. -2027 г. , за плащания към фермери и подкрепа за развитие на селските райони. Целта е да се насочат повече пари към по-малки ферми, вместо да се подпомагат големи агроиндустриални предприятия, и да се гарантира, че паричните средства се изразходват по начини, които защитават природата и намаляват с 10% парниковите газове в ЕС, отделяни от земеделието.

„Ние сме много близо до добър компромис. По-близо от всякога. За една нощ постигнахме огромен напредък по най-деликатните въпроси", каза еврокомисарят по земеделие Януш Войцеховски, който участва в преговорите.

Преговарящите се договориха за правила, които изискват от страните да изразходват 20% от плащанията на земеделските производители от 2023-2024 г., нараствайки до 25% от плащанията между 2025-2027 г., за „еко-схеми", които защитават околната среда, според документ, видян от „Ройтерс“.

Примери за еко-схеми могат да включват възстановяване на влажните зони за усвояване на CO2 или биологично земеделие. Всички средства под тези граници, които не се изразходват за еко-схеми, трябва да бъдат изразходвани за екологични мерки в други области.

Парламентът искаше по-висок дял от 30%, докато началната точка на държавите-членки в преговорите беше 20%.

Новите правила за ОСП ще се прилагат от 2023 г.

Други предварителни споразумения включват правила, изискващи от страните от ЕС да преразпределят поне 10% от средствата на ОСП към по-малки ферми. Страните биха могли да избегнат това изискване, ако използват други методи за справедливо разпределение на средствата.

Одиторите от ЕС тази седмица заявиха, че настоящата ОСП не успява да намали емисиите, въпреки че е изразходвала 100 милиарда евро за „благоприятни за климата" субсидии от 2014 г. Емисиите от селското стопанство в ЕС, половината от които са от животновъдството, не са намалели от 2010 г. насам