Големите градове с нов тласък в борбата за по-строги правила за чистия въздух

През 2018 г. Париж, Брюксел и Мадрид спечелиха частично решение срещу законодателството на ЕС за борба със замърсяването на въздуха, като съдиите установиха, че определят като „прекалено високи“ допустимите нива за емисии на азотни оксиди от нови автомобили и търговски превозни средства

13:37 | 10 юни 2021
Обновен: 13:41 | 10 юни 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Париж, Брюксел и Мадрид подновиха борбата си за по-строги правила за чист въздух, след като съветник на върховния съд на Европейския съюз подкрепи по-ранно решение срещу правилата на ЕС, определени като прекалено слаби в борбата със замърсяването, пише Bloomberg.

“Европейската комисия „неправомерно е променила съществуващите граници на емисии“, приети от правителствата на ЕС и Европейския парламент”, заяви  в четвъртък генералният адвокат Михал Бобек от Съда на ЕС в необвързващо становище.

През 2018 г. трите европейски града спечелиха частично решение срещу законодателството на ЕС за борба със замърсяването на въздуха, като съдиите установиха, че определят като „прекалено високи“ допустимите нива за емисии на азотни оксиди от нови автомобили и търговски превозни средства.

Европейската комисия, Германия и Унгария обжалваха. В становището на съда в четвъртък се казва, че жалбите трябва да бъдат отхвърлени.

Генералният адвокат заяви, че правилата на ЕС определят „граници на емисиите на азот за оксиди“ и само правителствата на ЕС и Европейският парламент „имат право да променят границите на емисиите, като комисията няма правомощия в това отношение“.

Първоначално градовете съдиха комисията през 2016 г., малко след публикуването на новите правила на ЕС, обвинявайки регулатора в превишаване на правомощията му чрез налагане на мерки, по-малко взискателни от тези, определени в така наречения стандарт Евро 6.