Байдън ще обяви най-големия бюджет от Втората световна война насам

Президентът Джо Байдън ще представи предложение за огромен бюджет, който включва 6 трилиона долара държавни разходи за следващата финансова година

18:02 | 27 май 2021
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Президентът Джо Байдън ще представи предложение за огромен бюджет, който включва 6 трилиона долара държавни разходи за следващата финансова година - сума, която ще доведе федералните разходи до нива невиждани от Втората световна война, пише Daily Mail.

С този бюджет страната ще продължи да има дефицит от над 1 трилион долара, ниво, което вече достигна с началото на пандемията прогнозиран годишен дефицит от 1,3 трилиона долара на фона на приетите и предложени федерални програми.

Нивата на разходите ще продължат възходящата си траектория, като достиганаха $8,2 трилиона в края на миналата година, според подробни данни от горните етажи, стигнали до New York Times.

Бюджетът е първият шанс на Байдън да остави своя отпечатък в правителството. Планът отразява някои от предложенията, които той вече е направил, включително основна инфраструктурна програма, която първо предложи за 2,3 трилиона долара, но сега иска да намали до 1,7 трилиона долара в опит да осигури подкрепа в Сената.

Големият тласък в разходите и продължаващите дефицити със сигурност ще привлекат вниманието на републиканската опозиция, въпреки че дефицитът нараства с всяка година.

Бюджетът е просто план, по който всяка камара от Конгреса ще трябва да гласува, а след това ще оформи сметките за разходите, които Конгреса и Сената се опитват да приемат, за да превърнат програмите в реалност.

Според New York Times, предложеното от Байдън повишаване на данъците за хората с по-висок доход ще започне да намалява дефицита след 2030-та година, след което ще стане напълно ефективно.

Администрацията прогнозира дефицит от 1,8 трилиона щатски долара през 2022 г. на фона на икономически скок и поредица от предложения за облекчаване на коронавируса, които бяха приети.

Предложеният от Тръмп бюджет за тази година беше 4,8 трилиона долара.