Инвеститори изгубиха 1 млрд. евро след измама в имотния сектор

Германия разследва German Property Group за възможна схема на Понци

07:47 | 13 май 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: Stefanie Loos/Bloomberg
Снимка: Stefanie Loos/Bloomberg

Историята е колкото впечатляваща, толкова и драматична - роден в Германия син на офицер от британската армия твърдеше, че ще преобразува стари манастири, исторически военни обекти и замъци в блестящи апартаменти, пише Bloomberg.

Потенциалните инвеститори трябваше да получат двуцифрена възвръщаемост в рамките на две до пет години, а репутацията на Германия като сигурно място за бизнес трябваше да предостави допълнителни гаранции.

Реалността обаче се оказа много различна.

Днес инвеститорите във Великобритания се изправят пред загуби за над 418 милиона долара, в Южна Корея - за 436 милиона долара. Към тях се прибавят и инвеститори в Сингапур, Ирландия и множество места по света, което прави загубите, според най-оптимистичните изчисления, в размер на над един милиард долара.

След като започва дейност през 2008 г., компанията за недвижими имоти в центъра на скандала банкрутира през миналата година. Инвеститорите сега се питат дали нещо от нея - от обещанията за ранна възвръщаемост до лъскавите разработки, показвани в рекламните материали, е било реално.

През март германските прокурори нахлуха в дома на основателя на компанията Чарлз Сметърст и в офисите на свързаните с нея дружества - част от продължаващо наказателно разследване в обвинения за измама на фона на съмнения, че бизнесът е представлявал схема на Понци. Властите в Южна Корея, Сингапур и Великобритания също започнаха разследвания.

За момента обвинения не са повдигнати. Чрез адвоката си Сметърст заяви, че си сътрудничи с разследването и отказа да коментира конкретни въпроси или твърдения.

Предложението на Сметърст и неговата German Property Group — преди известна като Dolphin Trust — е свързано с нарастващия интерес към трансгранични и алтернативни активи. Възможността за провеждане на разговори в Zoom и онлайн платформите за търговия ерозираха традиционните географски ограничения за индивидуалните инвеститори, създавайки нови инструменти за диверсификация и генериране на по-висока възвръщаемост.

На фона на понижението на лихвените проценти инвеститорите започнаха да насочват все повече средства към активи като недвижимите имоти. Онлайн и чрез посредници German Property Group беше определяна като сигурна опция, сочат маркетингови материали, видени от Bloomberg. Инвеститорите са получавали детайлна финансова информация, която понякога е включвала специфични за проекта прогнозирани парични потоци.

Средствата са били генерирани под формата на споразумения за заем. Фондът обаче работи в сляпо за регулаторите място. Фокусът му върху дълга в Германия означава, че той е следен от местния финансов регулатор BaFin, който не контролира всичките му дейности, твърдят запознати източници.

Тъй като клиентите  са предимно от чужбина, това означава, че групите за защита на инвеститори в рамките на страната също не са обърнали  внимание. Чуждестранните власти не са имали юрисдикции над компанията. В повечето страни кредитните бележки не са регулирани продукти въпреки нарастващия брой дребни инвеститори, които навлизат на пазара.

Първоначално всичко тръгва добре. През 2018 г. обаче инвеститори от Европа и Сингапур съобщават за проблеми при получаването на плащанията си и обещаното връщане на лихвите. В Сингапур през август същата година Сметърст обещава да поправи нещата според писма, видени от Bloomberg. Почти година по-късно GPG изпраща на инвеститорите в страната преструктуриран план на плащанията. Никой от инвеститорите, с които Bloomberg разговаря, не е получил нищо от тях.

По времето, когато GPG подава молба за несъстоятелност в Бремен, Германия - през юли 2020 г., компанията е в хаос. Назначеният от съда ликвидатор наема EY Germany за извършването на първоначалната оценка на дружеството. Според копие на доклада, видяно от Bloomberg, EY открива, че GPG обхваща над 200 отделни компании от Германия до Каймановите острови и Сингапур, вплетени в сложна мрежа от взаимоотношения.

Агентите, които представят инвеститори на компанията, получават комисионни от над 15%. Компанията е прехвърлила милиони евро като заеми или директни плащания на представители на семейството на Сметърст.

Проблемите на GPG започват преди пандемията и германските прокурори отбелязват, че Covid-19 не е повлиял на плановете на компанията.

В Южна Корея инвеститорите, закупили продукти чрез регулирани финансови дружества, включително Shinhan, Hana, NH Investment & Securities и Woori Bank, в крайна сметка могат да си върнат част от загубите. Shinhan и Hana предлагат на клиентите временни плащания в размер на 50% от главницата, докато чакат да установят дали ще си възстановят пари от германските дела за несъстоятелност. И двете дружества заявиха, че са поели ангажимент да защитават клиентите си.

NH Investment е отказала коментар пред Bloomberg. Woori Bank посочва, че работи, за да защити интересите на клиентите си.

В Сингапур инвеститорите на дребно са могли да залагат на компанията чрез Shenton Holdings и Shenton Wealth Holdings. Shenton Wealth вече работи, а Shenton Holdings не отговаря на обаждания и имейли за коментар.

Подобно на ситуацията в Сингапур, британските и ирландските инвеститори, които са вложили парите си чрез нерегламентирани фирми, не са обхванати от официални схеми за компенсации. Въпреки че те настояват регулаторът да разследва как парите, получени от посредници, са си проправили път в основния финансов сектор, за мнозина най-добрият шанс да получат обратно  средствата си зависи от германския процес по несъстоятелност.