Понижението на БВП на Малайзия се забавя

Това се случва на фона на по-строгите ограничения в страната и новите случаи на COVID-19

09:45 | 11 май 2021
Автор: Надя Манова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Спадът на икономиката на Малайзия се забави в началото на 2021 г., въпреки скоковете на случаи на Covid-19 и по-строгите ограничения, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт се сви с 0,5% през първото тримесечие в сравнение с година по-рано, съобщи централната банка на Малайзия.  Анализатори от проучване на Bloomberg очакваха спад от  0,9% . В сравнение с предходните три месеца икономическият ръст е 2.7%, надминавайки очакванията за 0.6% повишение.

„Икономическото възстановяване продължава да върви в правилната посока“, заяви управителят на централната банка Нор Шамсия Юнус. „Казахме, че по пътя ще има предизвикателство, но очакваме ръстът да остане в рамките на прогнозния диапазон от 6% до 7,5% за цялата година“, посочи още той.
Икономическите данни идват ден след като премиерът Мухийдин Ясин обяви национални ограничения за движение, за да спре драстичното повишаване на случаите. Икономиката ще продължи да се възползва от силното външно търсене и подобряването на вътрешните условия, каза Нор Шамсия.

Свиването на

Bank Negara Malaysia остави референтния си лихвен процент на рекордно ниско ниво от 1,75% за пета поредна среща на фона на новия скок на случаите. В мотивите се посочва, че рисковете остават „наклонени надолу“ заради несигурния ход на пандемията и потенциалните предизвикателства за набавяне на ваксини в страната. Прогнозите са, че икономиката ще се върне до нивата преди пандемията до средата на годината.

Борсовия индекс на Малайзия се понижи след данните за БВП с 0,6%, докато националната валута на страната рингитът  загуби 0,3% от стойността си спрямо долара.

Ежедневните случаи през този месец надхвърлиха 4000 за първи път от февруари, а страната се бори с темповете на ваксинацията. По-малко от 3% от населението на Малайзия са напълно ваксинирани към 8 май, според данни на Bloomberg. Това изчисление проследява съседите Индонезия и Сингапур и излага на риск Малайзия да не постигне целите си за ваксинация за годината.

Ограничителните мерки през януари струват на икономиката 700 милиона рингита (170 милиона щатски долара) на ден, дори когато основните сектори все още работят. Тези мерки бяха разхлабени през февруари.