Икономиката на Малайзия с най-голям спад след азиатската финансова криза през 1998 г.

Графика на деня за 11 февруари

16:06 | 11 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Малайзия отчете най-голямото си икономическо свиване след азиатската финансова криза през 1998 г. Графика: Bloomberg
Малайзия отчете най-голямото си икономическо свиване след азиатската финансова криза през 1998 г. Графика: Bloomberg

Брутният вътрешен продукт на Малайзия намалява с 3,4% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2020 г., отчитайки третото поредно тримесечно свиване, информира Bloomberg. За цялата 2020 г. икономиката на страната се свива с 5,6%, записвайки най-лошото си представяне от 1998 г.

Данните „несъмнено показват слабост в края на 2020 г.“, каза Уелиан Виранто, икономист в Oversea-Chinese Banking Corp в Сингапур. Тъй като трудностите продължават в началото на тази година, „пазарът би възприел днешните данни за БВП като един голям сигнал, че централната банка на Малайзия може да предприеме облекчаване на паричната си политика още през март, вместо да чака повече потвърждаващи данни“, добави той.

Управителят на централната банка Нор Шамсия Мохд Юнус заяви в четвъртък, че паричната политика остава подходяща и приспособима, след като миналата година банката намали лихвения си процент със 125 базисни пункта, за да се бори с рецесията. И все пак, добави тя, централната банка разполага с пространство за допълнителна подкрепа на икономиката, ако е необходимо.