ОПЕК+ постепенно ще увеличава добива на петрол през следващите месеци

Петролният картел ще добави над 1 милион барела дневно на пазара от май до юли

19:36 | 1 април 2021
Обновен: 20:29 | 1 април 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

ОПЕК + се съгласи да увеличи производството на петрол постепенно от май до юли, отговаряйки както на вътрешния, така и на външния натиск да доставя повече черно злато на възстановяващата се глобална икономика, съобщава Bloomberg.

Противопоставяйки се на пазарните очаквания за втори път в рамките на по-малко от месец, картелът ще добави над 1 милион барела дневно на пазара от май до юли, гласи изявление на Министерството на енергетиката на Казахстан.

Очакванията в началото на тази седмица бяха Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници да задържат съществуващите ограничения. Въпреки това сортът Брент поскъпва с 1,6% до 63,74 долара за барел към 17:06 часа. в Лондон.

„Увеличаването на производството с около 1 милион барела на ден за три месеца, като същевременно се очаква търсенето на продукти да нарасне с около 3 милиона барела на ден за същия период, не предначертава спад на цените“, написа в Twitter Роджър Диван, вицепрезидент на IHS Markit и дългогодишен наблюдател на ОПЕК. „Това е консервативно очакване, но все пак очакване“, написа още той.

23-членният петролен алианс, ръководен от Саудитска Арабия и Русия, ще увеличи производството с 350 000 барела на ден през май, ще добави същия обем отново през юни, а през юли увеличението ще бъде с 450 000 барела на ден, според казахстанското енергийно министерство. В допълнение Саудитска Арабия също може да отмени част, но вероятно не всички, собствени допълнителни ограничeния от 1 милион барела на ден, споделиха делегатите.

Докато повечето членове на групата първоначално подкрепиха задържането съществуващите съкращения върху добива, настроението се промени, след като Саудитска Арабия, фактическия лидер на ОПЕК, предложи увеличаване на предлагането.

Докато петролът се търгува от 60 долара за барел и разходите за продажба на дребно бързо нарастват, големите потребители на черно злато, включително САЩ и Индия, започнаха да призовават алианса да държи цените под контрол, страхувайки се, че по-скъпият петрол може да увеличи инфлационния натиск в световен мащаб.

Въпреки че европейското потребление на петрол е слабо, тъй като Франция, Германия и Италия разширяват или налагат нови блокировки поради нарастващите случаи на Covid-19, потреблението на петрол нараства бързо в САЩ, където ваксинационната кампания напредва с по-добри темпове от очакваното.

Американският министър на енергетиката Дженифър Гранхолм е разговаряла със своя саудитски колега принц Абдулазиз бин Салман в навечерието на срещата на ОПЕК +, за да подчертае значението на енергията при достъпни цени.

„Трябва да държим пръста си върху пулса на пазара и да не допускаме прегряване или значителен дефицит“, заяви руският вицепремиер Александър Новак, чиято страна непрекъснато увеличава производството си тази година, по време на откриващата сесия на срещата, допълвайки, че откакто енергийните министри са разговаряли за последно, ситуацията се подобрила и тенденцията е положителна.