Централните банкери обмислят използването на паричната политика в борбата с климата

Мрежата за екологизиране на финансовата система се обявява за промени инструментите на монетарната политика

18:20 | 24 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: gettyimages
Снимка: gettyimages

Централните банки в световен мащаб трябва да навлязат смело в борбата с изменението на климата, като използват паричната политика, за да стимулират зеления преход на финансовия сектор.

Това е заключението от доклад на Мрежата за екологизиране на финансовата система (NGFS), група от 89 централни банки и надзорни органи, която включва Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка. Тя очерта варианти за това как институциите могат да стимулират намаляването на въглеродните емисии, включително приспособяване на кредитните операции към промяна на политиките за обезпечение и програмите за закупуване на активи, предава Bloomberg.

„Сега е моментът централните банки сериозно да обмислят как напредъкът, отчетен при отразяването на свързания с климата риск, може да бъде съпоставен с подобни стъпки в операциите по паричната политика“, написаха в предговора на доклада, публикуван в сряда, председателят на NGFS Франк Елдерсън, който е и член на управителния съвет на ЕЦБ и Сабин Модерер, изпълнителна директорка на германската Бундесбанк,.

Паричната политика отдавна се смята за неподходящо средство за справяне с рисковете от глобалното затопляне, а централните банки фокусират усилията си основно върху проблемите на финансовата стабилност. Дебатът се измести през последната година, след като пандемията от коронавирус подчерта колко уязвими са икономиките и институциите, които ги управляват, на неочаквани глобални сътресения. NGFS заяви, че изчакването може да струва скъпо на икономиките.

NGFS твърди, че свързаните с климата промени в оперативните рамки на централната банка са „осъществими“, въпреки че няколко варианта на промени рискуват да ограничат обхвата на операциите на централните банки и пространството на политиките.

Опциите на централните банки. Източник: Bloomberg

„Оптималната политика за много централни банки вероятно ще бъде да приемат постепенни, предвидими, предпазни мерки за защита на риска“, пише NGFS в своя доклад.

Вече има консенсус между членовете, че най-малкото централните банки трябва внимателно да оценяват и добавят мерки за управление на риска, за да се предпазят от финансовите разходи на изменението на климата. Институциите като ЕЦБ, които разчитат предимно на кредитния канал за трансфера на своята политика, може да направят повече, защото са особено изложени на рисковете. Поради тази причина институцията поставя климата в основата на по-широк стратегически преглед на своите операции.

NGFS заяви, че промяна на кредитните операции може да намали желанието за обезпечаване на дълга, свързан с високовъглеродните индустрии. Членовете на Мрежата за екологизиране на финансовата система също така заявиха, че централните банки не трябва да чакат изчерпателни данни преди да предприемат действия.

„Централните банки трябва да са наясно с риска, че действайки навреме с несъвършена информация може да бъде по-евтино, отколкото да действа само след като се появят по-силни стандарти за данните“, се казва в доклада.