Централна Европа може да се сблъска с екстремни засушавания

По-честите сухи периоди през последното десетилетие вече повлияха на европейските фермери, комуналните услуги и индустриите, които разчитат на вътрешните водни пътища.

16:48 | 22 март 2021
Обновен: 16:48 | 22 март 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Законодателите, които постоянно говорят за тревогата от недостига на вода, изглежда не си дават сметка за мащаба на засушаванията, пред които са изправени централноевропейските икономики, пише Bloomberg.

По-честите сухи периоди през последното десетилетие вече повлияха на европейските фермери, комуналните услуги и индустриите, които разчитат на вътрешните водни пътища. През 2018 г. в Германия беше регистрирано едно от най-горещите лета, което пресуши речния транспорт на Рейн и доведе до почти 4 милиарда долара застрахователни загуби на целия континент. „Тревогата от недостига на вода се увеличава“, се казва в изявление на Европейската комисия от понеделник.

Изследване, публикувано в петък в Nature Communications, предупреждава, че Германия и други части на континента могат да се сблъскат с екстремни засушавания, продължаващи десетки години. Историята показва, че същите тези райони са предразположени на дълги периоди на суша.

„Трябва да сме подготвени за факта, че поради климатичните промени в бъдеще Германия може да преживее екстремни суши, които да нанесат огромни щети на съвременното ни земеделие и горско стопанство“, пише Моника Йонита-Шолц, учен от Helmholtz Association of German Research Centres.

В допълнение към по-високите температури и променящите се метеорологични промени, предизвиканото от човека глобално затопляне води до топене на ледените шапки на места като Гренландия.

Постоянното изпускане на милиарди тонове ледено студена вода в Атлантическия океан в продължение на години променя океанските течения, които транспортират топли води на север. Два подобни епизода в далечното минало накараха изследователите да стигнат до заключението, че екстремните засушавания са в резултат на охлаждането в Северния Атлантически океан.

„Общият консенсус на научната общност е, че океанската циркулация в Северния Атлантик вероятно ще отслабне. Ако това стане реалност се очаква фаза на намалена слънчева активност поради естествената променливост. Това може да доведе до дългогодишни екстремни засушавания, подобни на тези като от последното десетилетие, създаващи огромни социални и политически предизвикателства“, пишат авторите на изследването.