Китайският план за цифров юан пречи на най-големите пазари на биткойн

Китай може да забрани инвестициите е тетър, което ще създаде ликвиден шик, смятат анализатори

12:30 | 6 март 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В Китай може да създаде проблеми за бурното рали на биткойн, докато нацията напредва с усилията за създаване на цифрова версия на своята валута.

„Това е така, защото евентуалното пускане в обращение на виртуалния юан може да повлияе на криптовалутните пазари, ако китайските власти затегнат регулациите едновременно с това“, смята Филип Гилеспи, главен изпълнителен директор на B2C2 Japan.

„Цифровият юан ще бъде един от най-големите рискове в крипто света“, заяви Гилеспи, който преди това е работил за Goldman Sachs Group Inc., в интервю, цитиран от Bloomberg.

Силата на централните банки да емитират виртуални пари и да забраняват ползването на конкурентите им е един от ключовите рискове за крипто сектора. На китайските граждани вече е забранено да конвертират юани в токени, но практиката продължава под масата, използвайки тетър, цифрова монета, фиксирана към долара. След това от тетър парите се насочват към биткойн и други токени.

Волатилността на

Волатилността на биткойн нараства заедно с неотдавнашното покачване на цените. Графика: Bloomberg

Проектът на закон за народната банка на Китай, който поставя началото на виртуални юани, включва разпоредба, забраняваща на физически и юридически лица да правят и продават токени. През последните дни китайската Вътрешна Монголия забрани добива на криптовалута.

Привържениците на тетър омаловажават загрижеността, като казват, че дигиталните валути на централната банка (CBDC)няма да означават края на стейбълкойните.

„Успехът на тетър предостави план за това как CBDC може да работи“, каза Паоло Ардоино, главен технологичен директор на Tether and Bitfinex. „Освен това CBDC е малко вероятно да бъдат достъпни в публични блокчейн като етър и биткойн", смята той.

Стойността на биткойн се повиши петкратно през последната година и достигна рекорд над 58 000 долара миналия месец. Ралито раздели мненията, като някои твърдят, че се появява нов клас активи, а други виждат чист хазарт на инвеститори на дребно и спекулативни професионалисти.

Тетър е също толкова противоречив токен. Въпреки това в скорошен доклад на JPMorgan Chase & Co. се казва, че вероятно ще има „сериозен ликвиден шок за по-широкия пазар на криптовалути“, ако възникнат проблеми, които засягат „желанието или способността както на местните, така и на чуждестранните инвеститори да използват тетър“.

От своя страна Гилеспи заяви, че тетър е „много рисков актив“ и е възможен „масивен ликвиден шок“, ако Китай го забрани. „Това, което ще се случи, е, че ще има масивна паническа продажба“, каза той.