Пакетът от стимули на Джо Байдън получи одобрение от камарата на представителите на САЩ

Демократите се нуждаят от гласовете на всички 50 свои членове, за да приемат законопроекта

12:53 | 27 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Камарата на представителите на САЩ одобри подкрепяния от президента Джо Байдън план за възстановяване на икономиката в размер на 1,9 трилиона долара, съобщава The Guardian. Това е първият ключов етап преди дебатите в Сената, където от плана беше изключено увеличаването на минималната заплата до 15 долара на час.

В Камарата на представителите планът бе подкрепен основно от демократите. Републиканците смятат, че мерките са твърде скъпи и зле насочени. Дебатите в Сената ще започнат през следващата седмица. Демократите се нуждаят от гласовете на всички 50 свои членове, за да приемат законопроекта, тъй като се очаква всички републиканци в Сената да се противопоставят на пакета.

Решението идва четири дни след като смъртността от Covid-19 надхвърли 500 000 в Съединените щати.  Мащабната мярка, предложена от президента Джо Байдън бе определена от демократите като морален императив. Законопроектът бе одобрен с 219 на 212 гласа. Нито един републиканец не гласува в подкрепа на законопроекта, а двама демократи - Джаред Голдън от Мейн и Кърт Шредер от Орегон – също ласуваха против мярката.

Американският спасителен план ще осигури финансиране за ваксини срещу Covid-19 и медицински материали и ще даде нова финансова помощ на домакинства, малки предприятия и щатски и местни власти. Според демократите той е необходим за борбата с пандемията, която отне живота на над половин милион души в САЩ.

Планът предвижда персонални субсидии от 1400 долара на лице, федерално обезщетение за безработица от 400 долара на седмица до 29 август, както и помощ за тези, които изпитват затруднения да плащат наеми или ипотеки по време на пандемията.

„Ние сме в надпревара с времето“, заяви председателят бюджетната комисия към Камарата Джон Ярмут. „На практика всеки осъзнава колко критично важно е сега да се овладее пандемията и да се върнем към нормалния начин на живот, за да се осигури възстановяването на икономиката, което ще отнеме време“, добавя той, цитиран от Bloomberg.

Байдън иска да насочи 20 милиарда долара по националната програма за имунизация, включително за изграждането на центрове за масово ваксиниране и изпращане на мобилни станции в отдалечени региони. По време на администрацията на предшественика му САЩ получиха две ефективни ваксини, но здравните служители в страната са на мнение, че разпространението им трябва да се ускори.

Планът също така изисква да бъдат насочени 50 млрд. долара за разширяване на тестването и 130 млрд. долара за подпомагане отварянето на повечето училища до пролетта. Ще бъде финансирано и наемането на 100 000 служители в общественото здравеопазване за проследяване на контактни лица.