Конкурентни производители на лекарства се обединяват в опит да произведат повече ваксини

Sanofi и Novartis са сред големите фармацевтични компании, които са се съгласили да помогнат за производството на ваксини

20:20 | 23 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Някои от най-големите производители на лекарства в света обединяват сили с конкурентите си, за да помогнат за производството на ваксини срещу Covid-19, като целта им е значително да се увеличат доставките до лятото, пише The Wall Street Journal.

Обикновено големите фармацевтични компании се конкурират за продажбата на медикаменти, свързани с болести като рак и артрит. Отчаяната нужда от ваксини срещу Covid-19 обаче превръща ожесточените конкуренти в индустрията в приятели, които се обединяват срещу пандемията.

Sanofi наскоро се съгласи да помогне за производсвтото на ваксината на Pfizer и неговия партньор BioNTech. Фpeнcĸият пpoизвoдитeл щe дaдe нa ВіоNТесh дocтъп дo пpoизвoдcтвeнo cъopъжeниe във Фpaнĸфypт, ĸoeтo щe зaпoчнe дa дocтaвя дoзи пpeз тoвa лятo, cъoбщиxa oт ĸoмпaниятa. B paмĸитe нa cдeлĸaтa щe бъдaт пpoизвeдeни oт нaд 125 млн. дoзи зa Eвpoпeйcĸия cъюз.

Novartis също се съгласи да помогне на Pfizer и BioNTech да произведат повече дози, докато Baxter International и Endo International пък се договориха да помогнат на Novavax да създаде своя собствена ваксина.

„Това е време, когато фармацевтичните компании казват: „Ще се върнем към конкуренцията, когато всичко приключи. Ще ви докараме до фалит, но точно сега трябва да работим заедно “, казва фармацефтичният консултант Джеймс Бруно.

Сътрудничеството, заедно с разрешаването на употребата и на по-нови ваксини, може да спомогне за значително увеличаване на глобалното производство, докато здравните власти се борят да ваксинират все повече хора на фона на заплахата от нови щамове, които могат да увеличат разпространението на вируса.

Преодоляването на съперничеството обаче може да бъде най-лесната част, тъй като партньорите трябва бързо да научат сложния процес по производството на ваксините и да инсталират необходимото оборудване.

Прехвърлянето на ноу-хау за получаване на иРНК ваксини, като тази на Pfizer и BioNTech и тази Moderna, е особено предизвикателно, тъй като генно-базираната технология, която е в основата на ваксините е нова, казват производствените експерти.

„Всичко това се изгражда от нулата и отнема известно време, за да го сме напълно сигурни“, каза Джим Робинсън, производствен консултант, който преди това е работил в Sanofi и Merck & Co.

Засега в САЩ са разрешени само ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna, въпреки че препаратът на Johnson & Johnson може да получи одобрение още тази седмица.

Производствените съюзи са най-новият пример за съперници в бранша, които се обединяват в борбата с пандемията. Те се основават на едногодишни усилия на фармацевтичната индустрия и партньорите да усъвършенстват способностите си да направят всичко - от малките флакони, които държат ваксините, до суровите съставки, от които те се произвеждат.

Партньорствата обединяват компании, които преди пандемията са подали патенти, пускали са конкурентни реклами и са имали собствени търговски представители, за да осигурят продажби на своите лекарства.

Компанията Pfizer е създала лекарства помагащи в борбата срещу рак, които се конкурират с продукти на Sanofi и Novartis. Но заедно с BioNTech ги привлякоха за партньори, за да удвоят целта си за производството на 2 млрд. дози от ваксината си през 2021 г.

Производството обаче не може да започне за една нощ. Сложният процес изисква обучение на персонала, модернизиране на съоръжения и закупуване на ново оборудване, като помпи, тръби и биореактори от неръждаема стомана.

Sanofi заяви в понеделник, че ще помогне и за производството на ваксината на Johnson & Johnson.

AstraZeneca, която заяви, че ще удвои производството на своята ваксина Covid-19 през април въпреки някои скорошни производствени проблеми, продължава да търси начини за разширяване на производството. Наскоро компанията заяви, че ще увеличи предлагането чрез съществуващо партньорство с немската IDT Biologika GmbH.