Microsoft подкрепи европейските медии срещу технологичните гиганти

Компанията ще обедини усилия групи от медийната индустрия като Европейския съвет на издателите, за да лобира за законодателство в австралийски стил

10:14 | 23 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Microsoft обединява усилията си с издателите в Европа, призовавайки за законодателство в австралийски стил, което да принуди технологични платформи като Google и Facebook да плащат на новинарски организации за съдържание.

Компанията заяви в понеделник, че ще обедини усилия с групи от медийната индустрия като Европейския съвет на издателите, за да лобира за такава политика, която законодателите от цял ​​свят сега обмислят, предава CNN Business.

 „Приветстваме признанието на Microsoft за стойността, която нашето съдържание носи за основния бизнес на търсачките и социалните мрежи“, заяви в изявление председателят на Европейския съвет на издателите Кристиан Ван Тило.

Правителството на Австралия настоява за законодателство, което ще позволи на някои медии да се пазарят с технологични компании, за да могат да получат заплащане за разпространение на новините, които произвеждат. И двете страни ще влязат в арбитраж, ако не успеят да постигнат споразумение.

През миналата седмица Facebook предприе безпрецедентен ход да блокира споделянето или разглеждането на връзки с новини в и от Австралия. Но в понеделник вечерта американския технологичен гигант заяви, че е сключил сделка с австралийското правителство, която ще позволи на потребителите и издателите в страната отново да споделят и да гледат връзки към новинарски статии в социалната мрежа.

Европейският съюз и САЩ са изправени пред нарастващ натиск да приемат подобни мерки. Правителството на Канада заяви, че планира да въведе законодателство през следващите месеци.

Microsoft, която притежава търсачката Bing, изрази подкрепата си за законодателството на Австралия и се ангажира да запази услугите си в страната, ако то влезе в сила, виждайки шанс да открадне пазарен дял от конкурентния Google.

„Това беше възможност да съчетаем добрия бизнес с добра кауза“, каза президентът Брад Смит в публикация в блога си по-рано този месец.

Компанията заяви, че ще подкрепи подобни мерки в други страни, включително в Европейския съюз, където политиците обсъждат нови закони, които биха овладели силата на големите технологични компании.

Маргрете Вестагер, комисар на ЕС, привърженик на технологично регулиране, провежда консултация по законодателството с членове на Европейския парламент тази седмица.

Новите закони за авторското право в Европа изискват търсачките и платформите за социални медии да споделят приходи с издателите, ако показват съдържанието им. Но европейските издатели и Microsoft искат лидерите да въведат "допълнителни регулаторни мерки", за да гарантират, че издателите имат сила в преговорите.

Някои френски издатели подписаха споразумение с Google, но без арбитражен механизъм се страхуват, че пресата „може да няма икономическа сила да преговаря за справедливи и балансирани споразумения с тези технологични компании, които в противен случай могат да заплашат да се откажат от преговорите или да излязат от тях изцяло ", се казва в прессъобщение от понеделник.

„Достъпът до свежо, широко и задълбочено отразяване в медиите е от решаващо значение за успеха на нашите демокрации“, заяви вицепрезидентът на Microsoft Каспър Клинге.