Повишаването на лихвите започна, но в Африка

Мозамбик и Замбия станаха първите държави в света, които повишиха своите референтни лихвени проценти тази година, а Нигерия, Южна Африка и Ангола могат да последват примера им

12:31 | 18 февруари 2021
Обновен: 12:32 | 18 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлационният натиск и слабостта на валутата могат да принудят централните банки в някои ключови африкански икономики да затегнат паричната политика, дори и бавното разпространение на ваксините срещу коронавируса и новите мутации на болестта да представляват риск за икономическия растеж.

Мозамбик и Замбия станаха първите държави в света, които повишиха своите референтни лихвени проценти тази година, а три от най-големите икономики в Африка на юг от Сахара - Нигерия, Южна Африка и Ангола - могат да последват примера им.

Две африкански

Две африкански централни банки повишиха разходите по заемите през тази година, а други може да си последват. Графика: Bloomberg

„Очакваме повече африкански централни банки да бъдат подложени на натиск за затягане на паричната политика поради постоянния инфлационен натиск“, заяви Айомиде Меджаби, главен икономист за Африка в JPMorgan Chase Bank. Централната банка на Замбия може да обяви повишение на лихвата си с още 150 базисни пункта през тази година, а централната банка на Нигерия се очаква да повиши разходите по заемите с поне 100 базисни пункта в отговор на нарастващата инфлация, каза той.

Нигерия

Въпреки че икономиката на Нигерия изпадна в рецесия за втори път от четири години, нарастващата инфлация и слабата ликвидност на валутния пазар може да накарат централната банка да действа. Бавното възстановяване, започнало през второто тримесечие, може да подтикне комитета по паричната политика да „пренасочи политическите си цели от растеж към основните си мандати за стабилност на цените и обменния курс“, смятат анализатори от Chapel Hill Denham. Базираната в Лагос инвестиционна банка прогнозира, че централните банкери ще повишат бенчмарка до 12,5% от 11,5% тази година.

Южна Африка

В Южна Африка покачващите се цени на електроенергията и петрола подхранват инфлационните очаквания и увеличават залозите, че централната банка ще повиши ключовата си ставка тази година. Форуърдните договори върху лихвените проценти, използвани за спекулация за разходите по заеми, сега се оценява, че ще бъдат повишение с 42 базисни пункта през 2021 г. Това е обрат от началото на месеца, когато очакванията бяха процентът на обратно изкупуване да остане непроменен при рекордно ниските 3,5%. Всяко повишаване на лихвите в Южна Африка може да бъде последвано от подобно в съседните на страната  Лесото, Есватини и Намибия, които обвързват валутите си с ранда.

Ангола

Централната банка на Ангола, която не намали лихвения процент в отговор на влиянието на вируса през 2020 г., също се сблъсква с натиск за повишаване на разходите по заемите поради разрастващата се инфлация. Ръстът на цените във втория по големина производител на петрол в Африка скочи до 25,3% през януари. Бюджетните документи показват, че правителството прогнозира, че инфлацията ще се забави до 18,7% до края на годината и това може да принуди централната банка да действа, тъй като кванзата (валутата на Ангола – бе.ред.) продължава да отслабва, а постепенното въвеждане на нов 14-процентов данък добавена стойност тласка цените нагоре.

Бордовете на централните банки в Нигерия, Южна Африка и Ангола трябва да се срещнат и да обсъдят лихвените проценти в края на март.