Големите технологични компании имат нужда от следващото голямо нещо

Новите области за растеж са изчислителните облаци, виртуалната реалност и автономното шофиране

16:33 | 12 февруари 2021
Обновен: 16:33 | 12 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сега е моментът богатите технологични компании да изследват нови области за растеж въпреки несигурната световна икономика и факта, че бизнесите им вече са достатъчно развити, пише в анализ на S&P Global Market Intelligence.

За 2020 г. Alphabet, Facebook, Microsoft и Apple отчитат десетки милиарди в ликвидни активи, парични еквиваленти, краткосрочни инвестиции и търгувани акции. Въпреки това основният бизнес, вариващ от търсене за реклама и продажба на смартфони, на много от компаниите е изправен пред трудности. 

Анализаторите призовават големите технологични компании да насочат средствата си към нови области за растеж като изчислителни облаци, виртуална реалност и автономно шофиране, за да избегнат бъдещите икономически рискове.

През току-що приключилото тримесечие Facebook и Alphabet отбелязаха подобрения в рекламния сектор, който беше силно засегнат миналата година, тъй като бизнесите масово намалиха разходите си на фона на пандемията. Междувременно Apple отчете рекордни приходи през същото тримесечие, които до голяма степен се дължат на силно търсене на нейните услуги и новият 5G iPhone. Облачният и игралният бизнес на Microsoft също продължи да се възползва от нарастването на търсенето, предизвикано от пандемия.

„Тези компании разполагат с толкова много пари в брой и са толкова мощни, като всички те се опитват да намерят следващата голяма иновация“, казва в интервю Даниел Морган, старши мениджър във фирмата за финансови услуги Synovus.

Морган очаква технологичният играч Alphabet да похарчи голяма сума, за да промени изграждането на своя бизнес за облачни изчисления и да се конкурира по-добре с лидерите на пазара като Amazon и Microsoft. В същото време компанията майка на Google ще засили и своето звено Other Bets (бел.р. частта от отчета на компанията, която отговаря за технологиите на бъдещето), което включва неговия автомобилен бизнес Waymo.

Alphabet приключи последното тримесечие на 2020 г. със 136,69 млрд. долара в ликвидни активи спрямо 132,60 млрд. долара през третото тримесечие. Microsoft отбелязва подобни резултати и отчита 131,99 млрд. долара.

За пръв път през периода декември 2020 г. Alphabet отдели облачния си бизнес Google Cloud като отделен сегмент в отчета. Google Cloud регистрира загуба от 1,24 млрд. долара в сравнение със загуба от 1,19 млрд. долара преди година. Въпреки това приходите се увеличават до 3,83 млрд. долара през четвъртото тримесечие на 2020 г. спрямо 2,61 млрд. долара година по-рано.

Звеното Other Bets отчита загуба от 1,14 млрд. долара през четвъртото тримесечие в сравнение с 2,03 млрд. долара за същия период година по-рано. Приходите обаче достигат 196 млн. долара в сравнение със 172 млн. долара през четвъртото тримесечие на 2019 г.

"Междувременно Facebook трябва да се съсредоточи върху изграждането на бизнеса си с виртуална реалност", заяви управляващият партньор на Loup Ventures Джийн Мюнстер, който нарече технологията на Facebook „най-мощната и недооценена възможност за иновации“.

През октомври 2020 г. компанията пусна на пазара шлемовете за виртуална реалност Oculus Quest 2, чиято цена започва от 299 долара. Те са оборудвани с процесора Snapdragon XR2 Platform на Qualcomm. Устройството беше „един от желаните подаръци за празниците“, който е напът да се превърне в най-популярния шлем за виртуална реалност“, заяви главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг през януари.

"Другите приходи“ на Facebook, включваща всичко, освен рекламата, се увеличават със 156% на годишна база до 885 млн. долара през последното тримесечие на 2020 г. От компанията посочват, че това се дължи до голяма степен на силното търсене на устройство Quest 2. 

"Ние отдавна смятаме, че многократно увеличените печалби на Facebook ще бъдат подложени на натиск с течение на времето, докато инвеститорите все повече ценят по-иновативни компании", каза Мюнстер. "В крайна сметка Facebook ще трябва да се върне към иновациите, за да постигне по-висока ефективност."

Анализаторът на Wedbush Securities Даниел Айвс е особено бичи настроен по отношение на очакваното пускане на пазара на електрическите превозни средства на Apple, наричайки го „възможност за трилион долара“в световен мащаб.

През последните седмици се появи информация, че Apple се доближава до партньорство с южнокорейския автомобилен производител Hyundai Motor Company, с който заедно да създадат първия по рода си електрически автомобил Apple Car. Hyundai обаче опровергава тези твърдения.

Въпреки това Айвс смята, че въпросът е по-скоро кога това ще се стане факт, а не дали изобщо ще се случи. Според него има 85% шанс Apple да обяви официално партньорство с автомобилен производител през следващите три до шест месеца.

 Apple съобщи, че притежава 76,83 млрд. долара в ликвидни активи към четвъртото тримесечие на миналата година.

Въпреки ефекта от пандемията продуктите и услугите на големите технологични гиганти продължават да се развиват, а анализаторът на Wedbush е убеден, че има още много възможности за растеж.

„Уверени сме, че технологичните акции могат да поскъпнат с още 25% през 2021 г.“, прогнозира Айвс.