Tesla се изправя пред китайки регулатори заради производствени проблеми

Неизправностите са свързани със запалване на батериите и необичайно ускорение при част от автомобилите

20:22 | 9 февруари 2021
Обновен: 20:22 | 9 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Пет китайски регулаторни органа поискаха от Tesla обяснения по въпроси, свързани с качеството и безопасността, докато компанията ускорява производството на най-новия си модел в своята фабрика в Шанхай, пише BBC.

След САЩ Китай е най-големият пазар на Tesla, където производителят на електрически автомобили продаде 120 000 бройки през 2020 г.

Наскоро обаче властите в страната получиха жалби за необичайно ускорение и за запалване на батериите, гласия изявление, публикувано в понеделник.

Tesla заяви, че ще засили самоинспекцията и нейното вътрешно управление.

Китай е най-големият автомобилен пазар в света и Пекин усилено насърчава навлизането на електрически превозни средства. Това помогна на Tesla да продаде 15 484 местно произведени превозни средства в страната миналия месец, според Китайската асоциация за леки автомобили.

Сега обаче Tesla е изправена пред сериозни предизвикателства – регулаторите искат компанията да подобри вътрешния си мениджмънт, да се съобрази с китайското законодателство и да защити правата на потребителите.

Tesla вече се сблъсква и с проблеми с качеството в САЩ, откъдето трябва да изтегли обратно голям брой автомобили Model S и Model X заради проблеми със сензорните екрани.

Освен всичко това, най-скъпо оценената автомобилна компания в света е изправена пред нарастваща конкуренция от китайски производители

Китайският стартъп за електрически превозни средства NIO представи четвърти сериен модел миналия месец, докато Li Auto и XPeng са започнали производство на нови модели.

Автомобилната компания на Илон Мъск спечели одобрение за своята фабрика в Шанхай през 2018 г., ставайки първият изцяло притежаван от чуждестранен производител на автомобили в Китай.