Фойерверките за Tesla още не са приключили

Александър Потър от Piper Sandler удвои ценовата си цел за производителя на електрически превозни средства до 1200 долара на акция

18:03 | 1 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвеститорите, които пропуснаха ралито в акциите на Tesla през миналата година, не трябва да се притесняват, тъй като анализатор от Wall Street в понеделник каза, че „фойерверките за компанията далеч не са приключили“.

Александър Потър от Piper Sandler удвои ценовата си цел за производителя на електрически превозни средства до 1200 долара на акция, предава Bloomberg. Това е последният от поредица от подобни ходове на няколко анализатори, които очакват ръководената от Илон Мъск компания да расте агресивно и да поддържа лидерската си позиция в EV индустрията.

„Тъй като целевите индустрии на Tesla все още възприемат остарели бизнес модели, може да минат десетилетия, преди тази компания да остане без нови възможности за преследване“, пише Потър в бележка до клиентите.

След като увеличиха цената си повече от 8 пъти през 2020 г., акциите на Tesla покъпват с още 12% през 2021 г. досега. Компанията отчете значителни количества на доставките за четвъртото тримесечие. Ръстовете обаче намаляха, след като Tesla се въздържа от предоставяне на конкретни насоки за доставка за 2021 г.

Докато скокът в цената на акциите на Tesla накара инвеститорите да търсят по-малки EV играчи и стартиращи компании, секторът се възползва и от нарастващото признание сред анализаторите, че електрическите автомобили ще доминират в автомобилната индустрия. Правителствата по целия свят обявиха политики за насърчаване на постепенно премахване на конвенционалните автомобили.

Потър очаква Tesla да достави 894 000 автомобила през 2021 г. и до над 9 милиона бройки през 2030 г., което я нарежда сред първите 3 автомобилни производители в световен мащаб.

Анализаторът също така очаква да види стабилен ръст в приемането на софтуера за пълно самоуправление (FSD) на Tesla през 2030 г., като повече от половината от всички собственици на автомобили на компанията ще използват пакета FSD до края на 2040 г.