JPMorgan: Армията в Reddit няма да доведе до голям спад на пазара

Има други фактори, които насърчават ръстове на по-широкия пазар, смятат експерти на банката

16:12 | 1 февруари 2021
Обновен: 16:23 | 1 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Малко вероятно е битката между трейдърите на дребно и хедж фондовете да причини сериозен спад на пазарите, смятат експерти на JPMorgan, цитирани от Bloomberg. 

Големи спадове обикновено се случват, когато има по-лоши перспективи за растежа, както и признаци на надценяване извън съотношението цена-печалба и кредитните спредове, пишат в бележка стратези на банката, водени от Джон Норманд.

"Малко пазари показват признаци на необичаен ценови импулс или прекомерен финансов лост на инвеститорите", отбелязва той.

"Развитието на конфликта между инвеститорите на дребно и хедж фондовете няма да бъде толкова сурово, колкото около 10-процентните спадове, които се случват почти ежегодно през последните две десетилетия", сямта Норманд. „Нашият инструмент за проследяване на балони, базиран на необичаен ценови импулс, оценки и ливъридж на инвеститорите, не свети в червено на ниво клас активи“, добавя той. 

Инвеститорите, вдъхновени от дискусиите на WallStreetBets, се ориентираха към акции като тези на GameStop, на фона на късите позиции, държани от хедж фондовете. Волатилността обезпокои играчите на фондовата борса през миналата седмица, но световните акции поскъпват в понеделник, тъй като някои от тези опасения отстъпиха.

„Никой не бива да отхвърля комбинацията от децентрализирано финансиране и нарастващо влияние на търговците на дребно, която може да движи пазарите", изтъква Норманд. "Изглежда преувеличено да смятаме, че това ще е убождането, което ще разсее балоните, създадени от програмите за количествени улеснения", добавя той.