Милениалите променят пазара на луксозни недвижими имоти

Поколението представлява най-големият дял на купувачите на жилища в САЩ

17:08 | 1 февруари 2021
Обновен: 17:08 | 1 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В противовес на наложения стереотип, че поколението на милениалите е „мързеливо“, всъщност представителите му изобщо не живеят все още при родителите си. Вместо това те купуват жилища за милиони, пише Bloomberg.

Според проучване от миналата година на Националната асоциация на брокерите поколението на милениалите (родени от 1981 до 1996 г.) представлява най-големият дял от купувачите на жилища в САЩ, като те са общо 38%.

„Те са много заинтересовани да притежават дом, просто чакаха по-дълго, за да си купят първото жилище“, казва Брадли Нелсън, главен маркетинг директор на Sotheby’s.

Откъсвайки се от идеята за „скромен първи дом“, която  бе приета от по-старите поколения, богатите милениали действат по-мащабно, казва Нелсън.

„В миналото хората купуваха скромен имот, живееха в него до създаването на семейство и след това го продаваха, за да си купят по-голям имот“, посочва той. „Милениалите най-накрая излизат от този модел на поведение и не е необичайно първото им жилище всъщност да бъде просторно и луксозно, както и да струва милиони долари в САЩ или другаде по света“, допълва Нелсън.

В резултат на това поколението бързо се превръща в доминираща сила при недвижимите имоти от висок клас.

„Поколението на т.нар. бейби бумъри се оттегля в по-слънчевите райони, докато работата от вкъщи позволява на милениалите да се позиционират в по-малките и по-достъпни градове“, се казва в нов доклад на Sotheby's за 2021 г.

„С напредването на възрастта за милениалите акцентът ще пада върху критерии като устойчивост. Те са около 72,1 млн. души и са най-голямото поколение възрастни, като имат уникални потребителски предпочитания, които ще окажат дълбоко влияние върху посоката на пазара на луксозни жилища“, се посочва в доклада.

„Милениалите са най-образованото поколение в историята, имат по-високи доходи и са готови да наследят повече от всяко предишно поколение“ според доклад на Brookings Institute от май 2020 г.

Характеризирайки се с технологични познания и екологични ценности, предпочитанията на милениалите са готови драматично да оформят пазара – динамика, която вече наблюдаваме по време на пандемията от Covid-19. Започвайки почти веднага след първата вълна на вируса например, купувачите се стичат в райони, които предлагаха проходимост, природа и добро качество на живот.

Аспен, Колорадо, Остин, Тексас и Монтесито, Калифорния – всички бяха главни бенефициенти, обяснява Нелсън. Общият обем на продажбите в Аспен достигна рекордно високо ниво от над 1,5 млрд. долара през третото тримесечие, докато в някои квартали на Парк Сити, Юта, средните продажни цени скочиха с повече от 50% през лятото според доклада на Sotheby’s.

Извън САЩ, полуостров Морнингтън на югоизточното крайбрежие на Австралия също е бил свидетел на подобен наплив, се посочва в доклада.

Перманентни промени

"Занапред разработчиците вероятно ще интегрират безконтактни, високотехнологични функции в повече домове и ще се съсредоточат върху укрепването на показателите за устойчивост в новите сгради", казва Нелсън.

От енергоспестяващите геотермални системи и слънчевите панели до зелените покриви, „това са характеристиките, които са най-привлекателни“, добавя той. „Ако домът е съобразен с околната среда и в гаража е инсталирано зарядно устройство на Tesla например, той би генерирал допълнителна печалба за продачава, защото ще има толкова много купувачи, които се интересуват от него и ще се готови да наддават“, допълва Нелсън.

Като цяло пазарът на луксозни недвижими имоти е готов за растеж.

Според проучване на Sotheby's през декември 63% от анкетираните компании заявяват, че очакват цените на луксозните жилища да се повишат през следващите три години на съответните им пазари. Повече от 70% от анкетираните съобщават за повишено търсене в края на 2020 г.

Вятърът на лукса

В краткосрочен план обаче неравномерното разпространение на ваксините срещу Covid-19 и подновените ограничения могат да попречат на интереса на чуждестранните купувачи. Само една трета от филиалите на Sotheby's очакват да се увеличи търсенето през първата половина на 2021 г., става ясно от доклада.

Освен това, на фона на спада на общите данъчни приходи, причинени от пандемията, правителствата в световен мащаб преоценяват данъците върху имуществото и данъците върху богатството като средство за запълване на бюджетни липси.

„При всички купувачи данъчните последици ще бъдат по-голямата част от тяхната покупка на жилище“, казва Нелсън.

За бързо растящата кохорта от млади, заможни купувачи, желаещи да се сдобият с мечтаните си домове, милениалите се сблъскват с малък избор от жилища, които отговарят на техните уникални вкусове.

И все пак Нелсън добавя, че с „нарастващото натрупване на богатство и намаляването на цената на капитала, това е обещаваща промяна за пазара на жилища от висок клас“.