UniCredit планира да назначи Андреа Орчел за нов главен изпълнителен директор

57-годишният Орчел ще заеме поста на Жан Пиер Мустие, който беше овакантен през ноември поради различия с борда на директорите

18:06 | 26 януари 2021
Обновен: 13:50 | 28 януари 2021
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

UniCredit планира да назначи Андреа Орчел за нов главен изпълнителен директор, поставяйки на ръководната длъжност един от най-известните банкери в Европа, който да замести Жан Пиер Мустие, споделят запознати лица, цитирани от Bloomberg.

Заседанието на борда на директорите по одобряване на кандидатурата може да бъде свикано още тази седмица, уточняват длъжностните лица.

Говорител на UniCredit отказа коментар.

Срещата ще отбележи завръщането на Орчел на върха на европейското банкиране. Той напусна позицията си като ръководител на инвестиционната банка на  UBS Group през 2018 г. и предложението да поеме поста главен изпълнителен директор на Banco Santander бе отменено.

57-годишният Орчел, родом от Рим, си спечели репутацията на умел преговарящ, който помогна на банковите ръководители да изградят империи в ерата преди финансовата катастрофа.

Френският изпълнителен директор Мустие реши да се оттегли от поста на главен изпълнителен директор през ноември, след като влезе в конфликт с борда на директорите по отношение на стратегията. Въпреки че му приписаха заслуги по изчистването на счетоводния баланс на банката, неговите критици твърдят, че той е продал печеливш бизнес и не е бил в състояние да премине към стратегия за растеж след обрата.

UniCredit прекара седмици, опитвайки се набележи правилен кандидат за най-високата длъжност, като двамата финалисти се оказаха генералният директор на Fincantieri Фабио Галия и Андреа Орчел, споделиха миналата седмица запознати източници.