Великобритания ще допуска чужденци на територията си само с отрицателен тест

Новите правила ще влязат в сила в 4 ч. сутринта местно време в понеделник

21:28 | 15 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Обединеното кралство заяви, че ще затвори своите пътнически коридори, което означава, че всички посетители от чужбина ще се нуждаят от отрицателен тест за коронавирус в рамките на 72 часа до пътуването, за да влязат във Великобритания, предава Bloomberg.

Посетителите могат да бъдат проверявани, когато пристигнат в Обединеното кралство и могат да бъдат изправени пред значителни глоби, ако не се съобразят, заяви премиерът Борис Джонсън на брифинг в петък. Новите правила ще влязат в сила в 4 ч. сутринта местно време в понеделник.

Ограниченията са поредният удар за авиокомпанията. Въпреки че мерките са разбираеми, „това допринася за текущото почти пълно блокиране на летищата в Обединеното кралство, които са жизненоважни за нашето възстановяване след пандемията“, заяви в имейл Карън Дий, главен изпълнителен директор на Асоциацията на летищните оператори.

В същото време здравните власти на Обединеното кралство изразиха съмнение, че ограниченията ще бъдат вдигнати скоро. Главният медицински съветник на Великобритания Крис Уити предупреди, че макар да очаква „нещата да се подобрят през пролетта“, новият щам на вируса може да затрудни възобновяването на икономиката.