JPMorgan залага на борсово търгуваните стоки за сметка на облигациите

Екипът на банката очаква силен ръст на глобалната икономика и прогнозира рискове от търговската война, коронавирусната пандемия и Brexit

09:47 | 15 януари 2021
Автор: Николета Рилска
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Инвеститорите трябва да увеличат позициите си в борсово търгувани стоки, да намалят допълнително тези в облигации и да управляват изложението си към рискови активи като акциите, смятат стратези на JPMorgan Chase & Co., цитирани от Bloomberg. 

Екип, включващ Марко Коланович, Николаос Панигирцоглу и Джон Норманд, повиши тежестта на борсово търгуваните акции в модела за портфолио на JPMorgan от 4 до 6%. Специалистите намалиха експозицията към правителствени облигации от минус 12 до минус 13%, както и тази към корпоративни облигации от 3 до 2%. Притажанията в акции остават стабилни на ниво от 10%.

“Увеличаваме нашата експозиция в борсово търсувани стоки, основно енергийни, като начин за хеджиране срещу инфлацията и позиционирайки се за продължаващо икономическо възстановяване”, написаха стратезите.

Цените на

Цените на борсово търгуваните стоки са на най-високите нива от 2014 г., но все още не са достигнали предишните върхове. Графика: Bloomberg 

Екипът на JPMorgan очаква силен ръст на глобалната икономика и прогнозира рискове от търговската война, коронавирусната пандемия и Brexit, става ясно от бележка. Това като цяло е в съответствие с перспективите на голяма част от инвестиционните банки на Wall Street.

“Ние продължаваме да изграждаме портфолиото си към циклични акции и акции на стойност”, добавят стратезите. Те “трябва да продължат да се представят по-силно, тъй като пускането на ваксините води до по-широко отваряне на икономиката, а допълнителните стимули подкрепят възстановяването”, добавят от JPMorgan.