Мъск: Невъзможно е Тesla да стане частна компания

Главният изпълнителен директор на автомобилния концерн поясни, че задължения на Tesla като публична компания са много по-голям фактор, отколкото бидейки тя частна

11:10 | 25 декември 2020
Обновен: 11:49 | 25 декември 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Милиардерът Илън Мъск поясни, че е „невъзможно“ да трансформира Tesla в частна компанията, въпреки че би искал да отделя повече време за иновации, съобщава Bloomberg.

„Задълженията на Tesla като публичния компания са много по-голям фактор, но да стане частна сега е невъзможно", написа Мъск в отговор на туит, според който главният изпълнителен директор на автомобилния концерн трябва да отделя повече от времето си в области като иновациите. 

„Инженерингът, дизайнът и общите операции на компанията поглъщат по-голямата част от съзнанието ми и са основната пречка за правенето на повече.“ 

Акциите на Tesla, които бяха официално включени в индекса S&P 500 тази седмица, нараснаха с осем пъти тази година преди присъединяването към бенчмарка. Печалбата на автомобилната компания е два пъти по-голяма в сравнение с тази на следващата най-добре представяща се компания в S&P. Скокът в цените на акциите превърна някои инвеститорите му на дребно в милионери и увеличи нетната стойност на Мъск със 132,2 милиарда долара до 159,7 милиарда долара, превръщайки го във втория най-богат човек в света, според Bloomberg Billionaires Index.

Мъск също заяви, че Starlink, стартъпът за космически интернет на SpaceX, вероятно ще бъде следващия кандидат от групата за листване на борсата, след като ръстът на приходите на звеното за интернет стане „разумно предвидим“, повтаряйки подобно изказване на президента на SpaceX Гуин Шотуел към инвеститорите по-рано тази година.

Space Exploration Technologies вече изстреля повече от 240 сателита за изграждането на Starlink, поясни Гуин Шотуел по време на частното инвеститорско събитие през февруари.Листването би предоставило шанс на инвеститорите да закупят част от едно от най-обещаващите звена на една от най-ценните частни космически компании, доминиращи ракетната индустрия.

„В момента ние сме частна компания, но Starlink е правилният вид бизнес, който можем да развием, правейки го публичен“, поясни Шотуел.

В допълнение към договора с НАСА за изграждане на версия на своя космически кораб от следващо поколение Starship, който се очаква да прилуни астронавти на естествения ни спътник през 2024 г., SpaceX има и споразумение с японски предприемач за частен полет около орбитата на Лунатакпрез 2023 г. Космическото звено на Мъск ще бъде готово да стартира първия полет на Starship до Марс през 2026 г., поясни главният изпълнителен директор на компанията  по-рано този месец.